Denník N

Fico na chate: Súd s Kováčikom je hrozne prelomový. Nažeňme tam dedkov, ktorí budú ochkať

Robert Fico prišiel Dušana Kováčika podporiť aj na súde, keď s ním ešte proces prebiehal. Foto N - Tomáš Benedikovič, TASR
Robert Fico prišiel Dušana Kováčika podporiť aj na súde, keď s ním ešte proces prebiehal. Foto N – Tomáš Benedikovič, TASR

Nahrávky z poľovníckej chaty ukazujú, ako šéf Smeru vymýšľa plány na spochybnenie súdu s Dušanom Kováčikom. Chcel tam nahnať „dedkov s palicami“ a tlačiť na sudkyňu. Taktiku podľa neho treba odskúšať aj kvôli „Norovi a Tiborovi“, ktorých raz môžu súdiť.

Pre Roberta Fica to bol nevídaný pohľad. Svojho dlhoročného kamaráta si pozorne obzrel s putami na rukách a oranžovou väzenskou páskou na rukáve, keď v obkľúčení ozbrojených policajtov prichádzal pred sudkyňu.

Dušana Kováčika roky stretával ako vplyvného funkcionára, ktorý viedol špeciálnu prokuratúru, a teraz ho na vlastné oči videl v pozícii, v akej zvyknú privádzať do súdnych siení zločincov. Bývalý premiér naňho uprene hľadel z lavice v pojednávacej miestnosti Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, kam ho 12. augusta prišiel nečakane podporiť.

Niekdajšieho špeciálneho prokurátora už medzičasom 20. septembra sudkyňa Pamela Záleská neprávoplatne odsúdila na 14-ročné väzenie, podľa verdiktu za čias vládnutia Smeru zneužil funkciu a slúžil mafii, čo on popiera. Keďže sa odvolal, jeho korupčnú kauzu bude posudzovať Najvyšší súd.

Vďaka nedávno uniknutým nahrávkam z poľovníckej chaty pri Leviciach, kde sa Robert Fico uprostred lesov schádzal s oligarchom Miroslavom Bödörom a so spriaznenými advokátmi, sa ukázalo, ako sa Kováčikovho odsúdenia obáva.

„Ja, ja, ja totiž Dušana Kováčika považujem za hrozne prelomový prípad. Keby Dušan tento prípad uhral, tak všetkým strašne, strašne pomôže,“ hovoril Fico na chate 19. augusta, týždeň po návšteve súdu.

Políciou odpočuté debaty na chate odhaľujú, že nechce súdny proces s Kováčikom iba pozorovať, ale snaží sa doň aktívne vstúpiť a zvrátiť ho v prospech svojho človeka.

Fico na chate opakovane rozprával, ako chce zachraňovať svojich ľudí, keď sa raz ocitnú pred súdmi, a rozoberal Kováčikov prípad. Jeho hodnotenia a plány sme konfrontovali s tým, čo sa skutočne dialo na hlavnom pojednávaní, ktoré sme detailne sledovali, boli sme na každom pojednávacom dni.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Nahrávky na chate

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie