Denník N

Prečo už vo Fínsku na ulici nestretnete človeka bez domova a čo urobili lepšie než iné krajiny

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Počet ľudí bez domova v Európe rastie. Vo Fínsku však majú opačný trend a v priebehu posledných siedmich rokov u nich počet ľudí bez domova kontinuálne klesá.

„Už dávno som nevidel ľudí spiacich na ulici,“ hovorí Juha Kaakinen, ktorý vo Fínsku pomáha ľuďom bez domova. Aj tým sa podľa neho hlavné mesto Helsinki líši od iných európskych metropol.

Fínsko už ohlásilo, že do roku 2027 nebudú mať ľudí bez domova, a hlavné mesto Helsinki tvrdí, že tento cieľ naplnia ešte o dva roky skôr.

V súčasnosti žije vo Fínsku necelých 5-tisíc ľudí bez domova. Nie sú to len ľudia, ktorí žijú na ulici alebo v provizórnych chatrčiach. Dve tretiny z nich bývajú s rodinou alebo u známych. Keď sa Fínom podarí celkom ukončiť bezdomovectvo, bude to znamenať, že každému človeku, ktorý štát požiada o bývanie, ho budú vedieť poskytnúť a nikto nebude nútený žiť na ulici.

Ako však ľudia prijímajú, že tisíce obyvateľov tam dnes žijú v pekných nových bytoch za symbolickú cenu, kým oni za svoje bývanie musia platiť niekoľkonásobne viac? Neprotestujú ľudia proti výstavbe sociálnych bytov vo svojom susedstve? A odkiaľ vzalo Fínsko peniaze na nákup tisícok súkromných bytov?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Slovensko

Teraz najčítanejšie