Denník N

Vitajte v stredoveku

Nevysmievam sa popieračom očkovania, nie je to ich vina. To iba vyrastali v komunizme a jeho dedičstvo si nesú so sebou.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Už viac ako rok cestujem ako reportér po rôznych covidových oddeleniach po celej Českej republike. Navštívil som asi 20 nemocníc a v niektorých z nich som bol niekoľkokrát. Opísal som mnoho smutných príbehov, ale aj neochvejnú obetavosť a sebazaprenie zdravotníckeho personálu, ktorý lieči každého, či je očkovaný alebo nie. Priebežne sledujem aj mapy očkovania proti covidu-19 po celom svete, ale Európa ma zaujíma najviac. Je to naozaj pekný študijný materiál. Stačí letmý pohľad a vidíte, kde sa rozprestierala železná opona a kde sa začína Východ. Nikam inam nepatríme.

Medzi priateľmi a blízkymi príbuznými mám veľa odporcov očkovania. Ostatné vakcíny im neprekážajú. Sú medzi nimi aj IT odborníci, ktorí sa dobre vyznajú v matematických modeloch, vedia, čo je pravdepodobnosť, a dokážu prepočítať vzťahy medzi očkovaním rôznych vekových skupín a infekciou, závažnosťou priebehu a úmrtím. Ale ja s nimi nediskutujem. Už dávno nie. Poslucháči a čitatelia mojich reportáží mi píšu a snažia sa mi vysvetliť, že sa máme starať o svoje zdravie, športovať, otužovať sa a nič sa nám nestane. Poďakoval som sa im za názor a ich poštu som vložil do priečinka s pracovným názvom tmári a stredovek.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie