Denník N

Z Revúcej bude Mesto kultúry. Načo nám to je, keď nemáme cesty ani prácu, pýtali sa miestni

Budova bývalého mestského hostinca v Revúcej, známeho pod menom Kohút. Foto - Prepni na Revúcu
Budova bývalého mestského hostinca v Revúcej, známeho pod menom Kohút. Foto – Prepni na Revúcu

Zisk titulu Mesto kultúry 2022 vnímajú v Revúcej najmä ako príležitosť ukázať, že existujú dôvody, prečo z mesta neodísť. Na spoluprácu si prizvali odborníkov z celého Slovenska.

Keď v roku 1856 spisovateľ Gustáv Reuss hľadal pre svoje dielo Hviezdoveda vhodnú lokalitu, vybral si pomerne neznámy a ťažko prístupný vrch Kohút, nachádzajúci sa neďaleko Revúcej.

Bol to prvý slovenský sci-fi román a Reuss v ňom zamýšľal poslať hlavného hrdinu Krutohlava na Mesiac. Scenéria v okolí Revúcej mu mala pomôcť zvýrazniť peripetie pri dosiahnutí tohto cieľa.

Príbehom, ktorý sa napokon končí šťastne, sa inšpiroval aj tím ľudí stojaci za projektom Prepni na Revúcu. Uspeli ním v súťaži o titul slovenské Mesto kultúry, ktorý, podobne ako autor historického sci-fi, vnímajú najmä ako nový začiatok pre mesto.

„Stretli sme sa aj s reakciami: ‚Načo nám to je, keď v Revúcej chýbajú cesty a nie je tu ani práca?‘ Ľudia si však veľakrát neuvedomujú, že to nie je čerešnička na torte – mať divadlá, podujatia a ešte aj titul Mesto kultúry. Skôr je to štartovacia čiara. Je to príležitosť na to, aby ste mohli doniesť kvalitu, viac programu a naštartovať mesto a región k rozvoju a lepším veciam,“ hovorí Karin Kilíková, riaditeľka programovej rady a projektová manažérka Mesta kultúry.

Tím pripravujúci projekt Prepni na Revúcu, ktorý získal titul Mesto kultúry a k nemu prislúchajúcu finančnú dotáciu z Fondu na podporu umenia. Foto – archív Prepni na Revúcu
Vizualizácia verejného priestoru v predpolí budovy Prvého slovenského gymnázia, v ktorom by mala vďaka projektu Mesto kultúry vzniknúť moderná kultúrna inštitúcia Litterra. Foto – Prepni na Revúcu

Zmenšujúce sa mesto

Vrch Kohút, ktorý pre náročnejší terén navštevujú najmä skúsenejší turisti, a to predovšetkým miestni, ilustruje aj to, ako v Revúcej a jej okolí dnes vyzerá cestovný ruch. Podľa Karin Kilíkovej si totiž mnohí ľudia návštevu regiónu spájajú s Muránskou planinou, odkiaľ smerujú ďalej na Telgárt alebo na Banskú Bystricu či Brezno. „Očakávame, že pritiahneme turistov aj sem do mesta a do okolia,“ vraví.

Medzi dôvodmi, prečo by do regiónu ľudia mali prísť, menuje napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie