Denník N

Ako rozmýšľa nezaočkovaný: Cvičím, nechcel som do seba nič pchať, aj s kolegami sme sa tak dohodli. Potom dvakrát prišiel covid

Tretia vlna je pandémiou nezaočkovaných. Zdravotníci hovoria, že už nevládzu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tretia vlna je pandémiou nezaočkovaných. Zdravotníci hovoria, že už nevládzu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štyridsaťjedenročný hasič dvakrát prekonal covid a teraz už hovorí, že sa zrejme dá zaočkovať. Nerád by som tretíkrát skončil na ventilácii, vraví.

Nie je antivaxer ani prívrženec konšpiračných teórií – no je stále nezaočkovaný. Aktívny 41-ročný športovec dvakrát prekonal covid. Druhý prípad, s ťažkým priebehom, keď na chvíľu skončil na covidovom oddelení v nemocnici, ho už donútil uvažovať nad očkovaním.

Hasič Stano, otec dvoch školákov, stále nie je presvedčený o vakcinácii na sto percent. Hovorí však, že ho nikto nepresvedčí, že covid je len chrípočka.

Zažil to na vlastnej koži: mal teploty, silné bolesti krížov, svalov, sám sa nedokázal ani obliecť.

Stretli sme sa na lavičke pred jeho domom vo Zvolene. Obidvaja sme krátko po prekonaní covidu a karantény, vieme, o čom hovoríme. Je medzi nami 15-ročný vekový rozdiel, máme rozdielne životné štýly (v obidvoch prípadoch v jeho prospech) – a rozdielom je ešte očkovanie.

Zvolenský profesionálny hasič a amatérsky atlét prekonal takmer dvojtýždňové ochorenie v bolestiach, s vysokými teplotami a obojstranným zápalom pľúc, až nakoniec skončil na covidovom oddelení. Ja som ochorel tiež, aj po dvoch Astrách, karanténu som absolvoval našťastie iba s niekoľkodňovou nádchou a dočasnou stratou chuti a čuchu. Obidva príbehy nemusia byť pravidlom, ale stali sa.

Pandémia nezaočkovaných

Stanov covidový príbeh dopadol v porovnaní s vyše 13-tisíc obeťami pandémie na Slovensku našťastie dobre. Ani on nevie s istotou povedať, či mu pomohla životospráva, vek, imunita, alebo mal iba šťastie. Ešte v lete odbehol s amatérskym Runningteamom Zvolen už niekoľký raz 345-kilometrový štafetový beh Od Tatier k Dunaju. Zásadný zlom prišiel niekedy v polovici októbra tohto roku.

Stano o sebe hovorí, že nedá na dezinformácie, skupinovým internetovým informáciám sa skôr vyhýba a od začiatku pandémie spolu s rodinou dodržiavajú odporúčané opatrenia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie