Denník N

Pomohlo by, keby sa školy v čiernych okresoch zatvorili? Nie a bolo by to nespravodlivé, hovorí pediatrička

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V ambulancii mala pediatrička Kristína Visolajská už množstvo detí s vážnejším priebehom covidu, no ešte sa jej nestalo, že by musela riešiť vážnejší vedľajší účinok vakcíny proti covidu.

Väčšina okresov na Slovensku bude mať od pondelka čiernu farbu, no všetky školy, od materských až po stredné, zostávajú otvorené aj v tých najkritickejších okresoch. Žiaci tam nemajú ani prísnejšie opatrenia a stále platí, že nemusia nosiť rúška v triede.

Podľa dát patria školy medzi hlavné zdroje nákazy. Rastie počet detí v karanténe a podľa pediatričky Kristíny Visolajskej sa aj deti s covidom trápia – už to nie je soplík, ale aj horúčky a dlhodobá únava.

Vláda a ani konzílium odborníkov školy ani v tejto situácii nechce zatvárať. „Nedovolíme, aby trpeli deti za to, že dospelí sú nezodpovední, nedodržiavajú opatrenia a nedali sa očkovať,“ povedala členka konzília Elena Prokopová.

Deti sa premoria

Pediatrička Kristína Visolajská vo svojej ambulancii vidí, ako sa situácia zhoršuje. Kým pred mesiacom prichádzali deti s covidom približne každý druhý deň, teraz sa jej denne hlási päť či šesť detí, ktorým už PCR test potvrdil covid. Okrem nich prichádzajú deti, ktoré majú pozitívny antigén alebo príznaky naznačujúce infekciu.

Nákaza sa podľa Visolajskej medzi deťmi šíri veľmi rýchlo, pretože je to najmenej imunizovaná skupina zo všetkých. „Na Slovensku máme približne milión detí do 18 rokov, z nich je zaočkovaných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie