Denník N

Kráľ, ktorý formoval slovenský pop a miloval Bratislavu, Prahu aj Londýn. Osobné spomienky na Miroslava Žbirku

V londýnskych štúdiách Abbey Road. Foto - archív Miroslava Žbirku
V londýnskych štúdiách Abbey Road. Foto – archív Miroslava Žbirku

Z prvých reakcií na sociálnych sieťach je zrejmé, aké pestré publikum Miroslav Žbirka mal. Uznávali ho ľudia z niekoľkých generácií a hudobníci z rôznych žánrov.

Kamil Peteraj
textár a básnik

Meky, to bola pre mňa Bratislava 60. rokov. Véčko. Anglická pop-music, v ktorej bol on doma viac než ostatní. Prvé pokusy presadiť sa vlastnou tvorbou. Ísť svojou cestou a dokázať, že aj my to vieme. Spolupracoval som s ním prakticky od jeho začiatkov (skladby Kráľ detských ciest, Suzi), neskôr v Moduse vznikli také veci, ako Vieš byť zlá, Na múre sedíš, Mám svoj vek, Malý veľký vlak

Ale úplne vážne to celé začalo byť, keď bol Modus (v tom čase už v rozklade) na zájazde vo Vietname. Povedal som mu: Zdá sa, že máš nejaké skladby, ktoré by bolo dobré otextovať a pokúsiť sa urobiť z nich niečo. A tak mi doniesol kazetu, na ktorej bolo dvanásť melódií. Kým bol Modus vo Vietname, celú som ju otextoval. Tak vznikol album Doktor sen. Pamätám si, že na A strane pásky bola skladba, ktorá sa dnes volá V slepých uličkách. Na konci sa ozval Mekyho hlas: Tá skladba nemá refrén, ten dorobím, keď sa vrátim. Keď sa vrátil, text bol hotový a ja som mu oznámil: Prosím ťa, nedávaj tam žiadny refrén, skladba je skvelá taká, aká je.

Potom som sa pokúsil presadiť album v Opuse (dostať ho do dramaturgického plánu), kde sme ju „prepasírovali“ ako náhradný titul, ktorý sa nahrá v prípadne, že niečo z neho vypadne. To boli začiatky. A potom to už išlo. Žbirkománia. Natrieskané sály a haly. S Mekym sme spolupracovali po celý život a na čo sme siahli, to nám vyšlo. Stretli sme sa ako dvaja chorobní detailisti a držali sme sa jednej dôležitej filozofie: slúžime pesničke. Až potom príde spevák, autori, aranžmány – skrátka pesnička je nad všetkým, a čo je dôležité – nesmie byť „upotená“; je skvelé, ak z nej ide ľahkosť a nikto sa v nej nepredvádza. Nikdy sme sa nesnažili vyrábať hity. Ak nejaké vznikli, tak vždy mimovoľne, bez nejakých manažérskych práškov. Z viacerých pesničiek sa stali hity dokonca až neskôr po čase ich vzniku.

Je mi smutno za Mekym, za skvelým debatérom, melodikom, človekom, ktorého pop nenafúkol do zombických rozmerov a ktorého filozofiou vždy bolo: menej je viac – toho sa držal po celý život. Kedysi sme napísali spolu pesničku Čo bolí, to prebolí. Myslím, že v tomto prípade som sa mýlil. Mekyho odchod ma neprebolí.

Marika Gombitová

Môj drahý Meky, veľmi mi budeš chýbať. Si v mojom srdci navždy.
S láskou
Tvoja princezná.

Laco Lučenič

… tých 20 rokov spoločného muzikantského života obsahuje sedem intenzívnych rokov, keď sme trávili spoločne 24 hodín denne. Dvadsaťštyri hodín denne skutočného života so všetkým, čo život prináša… to sa nedá vymazať. Bolo to silné, intenzívne, neopakovateľné a zanechalo to nezmazateľnú stopu. Life goes on bra… even if my guitar gently weeps… love ya.


Michal Kaščák

To, že Meky je geniálny muzikant, autor a spevák je jasné. Lenže Miro Žbirka bol hlavne úžasný človek. Existuje o tom veľa dôkazov, ja pridávam zážitok z natáčania našej prvej platne z roku 1989, keď sme my boli neznámi chalani z Trenčína hrajúci alternatívu a Meky bol na vrchole popularity v celom Československu. Takto o tom napísal náš gitarista Bedly: „Keď som v štúdiu začal hrať na mojej socialistickej gitare v socialistickom kombe, tak hudobný režisér Peter Smolinský len krútil hlavou – že tadiaľ cesta nevedie a že si mám zohnať normálnu gitaru. V čase, keď kvalitná aparatúra v Ostbloku bola absolútnou vzácnosťou a ešte viac ako dnes platilo, že žena a gitara sa nepožičiavajú. Takže ja som len zničene sedel netušiac, čo robiť, komu zavolať, koho poprosiť, profíkov som nepoznal. A Peter mi len tak hovorí – zavolaj Mekymu, on má telecaster, ten by bol do vašej kapely zvukovo super. A ja som len ďalej sedel a myslel si, že si zo mňa robí srandu. A on o chvíľu zas – volal si mu už? A ja že: ­ Jááá? Veď ani nemám číslo, nepozná ma, to nemá zmysel. Peter vytiahol notes, dotiahol ma k telefónu a donútil ma vytočiť Mekyho – a ja koktajúc hovorím, že: Dobrý deň, pán Meky, teda pán Žbirka – prosím vás, ja som z Bez ladu a skladu, nahrávame platňu a nemám gitaru a tak ďalej. A Miro mi skočil do reči, že – jááásne, zavolaj Lacovi, on pôjde s tebou do skúšobne a zober si všetko, čo potrebuješ. V šoku som teda hneď volal Lacovi Lučeničovi – a ten tiež že: Jasné, dám ti číslo na technika, s ním sa dohodni a choď s ním do skúšobne – a zober si aj môj stratocaster, kombo, efekty, všetko, čo chceš aj dokedy chceš, my teraz máme dlhšiu pauzu. Títo dvaja machri mi s totálnou gráciou dali úplne všetko, nič za to nepýtali – neuveriteľné, mňa tým totálne zachránili – to potom bola radosť nahrávať.“

Áno, bola to radosť nahrávať, ale tých radostí vďaka Mekymu je veľa. Nasledujúcu platňu nám pokrstil, s Bedlym sme založili Miroslav Žbirka Revival Band, s ktorým sme odohrali pár koncertov pre kamarátov. Nezabudnuteľný je jeho koncert pred The Prodigy na Pohode 2005. Kvôli nemu mi volal ich manažér John, kapelu hrajúcu pred nimi zvykli schvaľovať. Vysvetlil som mu, že pre našu scénu je Meky to isté čo pre Angličanov Paul McCartney, a bolo to vybavené. Páči sa mi, že Miro sa tomuto spojeniu vôbec nečudoval, doslova sa z toho tešil. Nepoznám nikoho z hudobnej scény s takou dávkou nadhľadu – aj nad sebou samým, odvahou, prajnosťou a rešpektovaním hudby v celej jej šírke. Meky, vďaka za to, vďaka za tie gitary a za všetko, čo symbolizovali. Vďaka za všetko.

Richard Müller

Budeš nám všetkým chýbať. Pozdravuj Johna Lennona.

David Koller

To mě teda vzalo. Měj se, Meky.

Andrej Šeban

Keď som mal dvanásť, pravidelne som chodil do oddelenia s gramoplatňami v obchodnom dome Prior. Dlhé minúty som stál pred obalom platne Gustáva Offermanna, členom jeho kapely bol aj Meky. Na fotografii držal v ruke ozajstný Fender Stratocaster. Jeho prvá sólová platňa Doktor sen patrila v puberte k mojim obľúbeným. Keď som mal štrnásť, trávil som doma dlhé hodiny sám a hral som si s platňami Modusu a Mekyho Žbirku. V tom čase som nevynechal žiaden ich koncert. Baladu o poľných vtákoch sme v triu s Oskarom a Marcelom pravidelne hrávali aj na našich koncertoch. Ba raz dokonca aj na Bratislavských jazzových dňoch.

Free as a Bird, Meky.

Ľubica Čekovská
skladateľka

Napísať HIT sa naučiť nedá, je to veľký dar zhora… a ním bol vrchovatou mierou obdarený Meky Žbirka. Jeho piesne nesú kód nadčasovosti, budú s nami stále… Budeš nám chýbať, Meky, odpočívaj v pokoji.

Jana Kirschner

Meky… nemám slov. Ďakujem ti za všetko. FAREWELL.

Hex

Obrovská strata, človek, ktorý formoval slovenskú pop-music, osobnosť, ktorá bude nesmierne chýbať. Ostávaš navždy s nami Meky, máme ťa veľmi radi. Chceli by sme vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a blízkym.

Slobodná Európa

Dnes nás navždy opustil veľký pesničkár a človek. Odpočívaj v pokoji, Miro Žbirka.

Marián Čekovský

Budeš nám veľmi chýbať. Verím, že vďaka svojim piesňam budeš tu s nami nekonečne dlhý čas. Rád som s tebou hral na jednom pódiu. RIP, Meky.

Daniel Salontay (Longital)

Vtipný, prajný, dobrý človek a super muzikant. RIP.

Roland Kánik
hudobník a producent

Ak bol niekto v československej pop-music naozajstný songwriter, tak on určite. Jeho songy sú nadčasové, nestarnú, dokonca vytvárajú ilúziu nesmrteľna, s ktorou sme si ho spájali. O to väčší šok to je. Nech odpočíva v pokoji.

Zuzana Čaputová

Sveter, typické okuliare a úsmev. Vždy som mala pocit, že vôbec nestarne. Texty jeho piesní poznáme všetci naspamäť. Miloval hudbu, slovenčinu, Londýn a Beatles. Miroslav Žbirka bol a zostane legendou.

Vďaka jeho nadaniu znel slovenský pop aj v časoch hlbokého socializmu absolútne svetovo. V hlave počujem jeho Baladu o poľných vtákoch a som vďačná za to, že tu s nami bol. Od pôsobenia v skupine Modus cez spoluprácu s Marikou Gombitovou, Lacom Lučeničom a aj počas sólovej dráhy vytvoril desiatky hitov, ktoré pozná celé Slovensko a Česko.

Miro Žbirka nikdy nebol nemoderný chlapec, ako o tom spieval v jednej zo svojich piesní. Naše spomienky na mladosť zostanú navždy spojené s ním.

Ďakujeme, Meky.


Matúš Vallo
primátor Bratislavy a hudobník (Para)

Stále neverím, že Meky Žbirka už nie je medzi nami. Jeho pesničky som sa učil hrať na španielke a so svojím absolútne zlým spevom som sa ho snažil napodobňovať. Môj sen nahrať spoločný singel Pary a Žbirku sa nám však už nepodarí.

Meky je legenda. Bratislavu miloval, dokonca nám pred rokom dal aj dve svoje pesničky pre kampaň na sčítanie obyvateľov. Jeho hudba patrí k tomu najlepšiemu, čo slovenský pop vyprodukoval, a navždy to tak zostane. Som rád, že sme ho mohli mať v našich životoch a ďakujem mu za to, akým spôsobom našu generáciu ovplyvnil.


Ján Štrasser
prekladateľ a publicista

Meky, navždy pre mňa ostaneš chalanom v tom fantastickom svetri z Altinho, Dežovho a môjho muzikálu Neberte nám princeznú. A je mi strašne ľúto, že na túto zlú chvíľu tak kruto pasujú moje slová z tvojho prvého hitu: „Zažnem aspoň kúsok sviece…“

Zbohom, Meky!


Veronika Šikulová
spisovateľka

Básnici píšu básničky, o facky hrajú kocky, tvária sa trochu bohémsky a trochu idiotsky… všetko bolo veľmi dávno, chodili sme s Denou po meste a spievali, vedeli sme, že Jožova a Mekyho pesnička je aj trochu o nás. Hrávali sme u Michala hádzanú – zápalková škatuľka musela trafiť do popolníka. Raz sme prišli na jeseň a medzitým napadol sneh, inokedy bol deň pred Vianocami a nikomu sa nechcelo domov… Miro býval na Panenskej, v tom byte vedľa býval… a o kúsok ďalej… Kváča mi poslala správu, že zomrel Miro Žbirka, zabehlo mi, nejako ťažko sa mi dýcha… na obrus mi padá soľ a biely neón do vlasov… Toto je kus nášho, môjho sveta. Väčší, ako by sa mohlo zdať…

Nikita Slovák
režisér a básnik

Nikto sa naňho nehneval, prechádzal cez všetky generácie, vždy mal v kapele aj nejakých mlaďasov, mali sme spolu aj také nezverejniteľné fóriky a dnes nám vyviedol toto, útek bez potlesku. Nezabudnem na vetu „Na playback som vždy dobrý”. Už sa nebudeme spolu smiať, nezačneš debatu obligátnym vtipom. A vlastne, čo bude, čo tu ostane po tejto jeseni. Bol si jeden z takých stĺpov bytia, toho, že svet je ešte v poriadku. V rádiu hrajú tú tvoju najkrajšiu, o výškach, baladu o poľných vtákoch. Asi nám o tejto hodine viacerým zastal život. Možno je to znamenie. Znamenie, že sa treba pozrieť na hodinky, či aj nám už netreba odísť, keď umiera všetko pekné a dobré. Na svete už ostal iba jeden Paul McCartney a ja ti len šepkám do neba, lebo som zo smútku zachrípnutý. Ďakujem za všetko, Meky.


Juraj Čurný
hudobný publicista a dramaturg

Mám za sebou dve hodiny odpovedí na otázky, čo pre mňa a pre mnohých ďalších znamená jeho odchod do hudobnej večnosti. Veľmi veľa a ešte veľmi dlho budem predýchavať tú správu, ktorá prišla dnes podvečer. A netušil som, že tento playlist, ktorý som si pred štyrmi rokmi vytvoril, vyjadrí môj aktuálny smútok asi najvýstižnejšie…

1. Oči ako láska
2. Tajný sen
3. Fair Play
4. Do člna
5. Vraj ho mala rada
6. Chlapčenská tvár
7. Empatia
8. Je mi fajn
9. Nesplnený sen
10. Myslím, že ti rozumiem…
11. Let’s Make A Summer
12. Mesačný svit


Pavel Malovič
lekár a hudobný publicista

Symbol kozmopolitného Prešporáka, nesmrteľný chalan s akcentom, ktorým hovoríme v nestrážených chvíľach, milovník dobrej literatúry s veľkou úctou ku klasickej knihe, fanúšik poézie (Válek, Jožo Urban, Peteraj, Jano Stacho).


Pavel Klusák
hudobný publicista

Dělal pop s entuziasmem nezávislého muzikanta. Londýnský chalan vysazený osudem na misi do Československa. Meky!! Do člna mi tečie voda forever.


Miloš Hroch
hudobný publicista

Miro Žbirka by s post punk hitem Sedím doma mohl hrát v Underdogs‘. V tom songu se odráží strach z epidemie AIDS nebo echo studený války. Ten bicí automat?

Celá deska Zlomky poznania z roku 1988 je v mnohým nadčasová. Prosazoval „poptimismus“ a v mainstreamu se orientoval s citem pro alternativu (na klávesy se prej učil kvůli Human League).

Celej život říkal, že je pátej člen Beatles, ale přitom BYL třetí člen Pet Shop Boys.


Pišta Kráľovič
(Nvmeri, FVLCRVM)

Škoda, že som nikdy nebol dosť veľký, aby som s tebou niečo zložil. Ďakujem za hudbu, kráľ!


Vlado Janček
textár a hudobník

Keď som mal deväť, dostal som od našich darček. Rozbalil som ho a vnútri bol… takýto obal, v ktorom však chýbala platňa. Bolo mi z toho okamžite do plaču. Tatko sa vzápätí zasmial na svojom zlomyseľnom vtipe, odniekiaľ platňu vytiahol, tá rovno putovala na tanier bulharského gramorádia Resprom a bolo dobre.

Dnes sa mi tá zabudnutá detská spomienka úplne detailne vrátila.

Akurát že akosi nikto nič odnikiaľ nevyťahuje.

Vďaka za všetko, Miro Žbiro!


Prezident Lourajder
hudobník

Zomrel Meky Žbirka. Autor otravných odrhovačiek taxikárskych autorádií, ale aj autor výborných progresívnych skladieb. A jeden z pionierov slovenského rapu. Nemoderný chalan.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miroslav Žbirka

Kultúra

Teraz najčítanejšie