Denník N

Handzušovci, vydržte!

Päťdesiatka slovenských hokejistov na čele s Michalom Handzušom odmieta neférovú hru. Zaslúžia si našu podporu.

Petícia na podporu hokejistov na čele s Michalom Handzušom

Hokej je hra, v ktorej vyhrá lepší, ak sa rozhoduje férovo. Rozhodovanie o tom, kto bude šéfom slovenského hokeja, férové nie je. Zvýhodňuje kandidáta, ktorý je pri moci, pretože hlasujú aj tí, čo sú od jeho moci závislí. Je to hra, v ktorej nevyhráva najlepší, ale mocnejší.

Päťdesiatka slovenských hokejistov na čele s Michalom Handzušom už túto neférovú hru nechce ďalej trpieť. Spôsob voľby predsedu Slovenského zväzu ľadového hokeja je v protiklade s hodnotami a princípmi vyspelého sveta, kam hráčsky aj ľudsky patria. Preniesť tento svet do fungovania slovenského hokeja nie je možné, pokiaľ bude zväz fungovať podľa pravidiel z minulého sveta. Preto požadujú ich zmenu. A keďže za nimi nestojí široký zástup oddaných funkcionárov, ktorí by túto zmenu mohli uskutočniť, hrozia bojkotom reprezentácie.

Mnohí z nás, ktorí chalanom okolo Michala Handzuša fandia, by ich za bojkot mohli odsúdiť. Reprezentovať svoju krajinu považujeme takmer za povinnosť, a keď sa podarí dobrý výsledok, je to obrovský zdroj národnej hrdosti. Lenže aj naši obľúbení hráči majú právo na gesto osobnej hrdosti. Majú právo odmietnuť, aby sa ich majstrovstvom zaštiťovali tí funkcionári, ktorí stratili ich dôveru. Majú právo nemlčať o skutočných pomeroch v slovenskom hokeji. Majú právo nevykorčuľovať s dvojkrížom na drese, kým nedostanú záruku, že sa tieto pomery zmenia.

Hráči zo skupiny okolo Michala Handzuša sú žiadaní v zahraničných kluboch, ich život nezávisí od toho, kto je šéfom zväzu a ako sa pracuje s mládežou. Tým vzácnejšie je, že im pomery v hokeji doma na Slovensku nie sú ľahostajné. Ich angažovanie sa v slovenskom hokeji je pozitívny signál presahujúci hranice tohto športu. Radi by sme sa im za to poďakovali a hlavne vyjadrili podporu v ich úsilí. Veríme, že uspejú a princípy, za ktoré bojujú, sa budú čoraz viac uplatňovať aj v iných sférach slovenskej spoločnosti. Páni, vydržte!

Pavel Sibyla, Richard Stanke, Zuzana Wienk, Marián Leško, Tom Nicholson, Robo Roth, Táňa Pauhofová, Samo Marec, Ľudmila Kolesárová, Jana Oľhová, Matúš Vallo, Jana Dubovcová, Lucia Satinská, Marián Geišberg , Kamila Magálová, Henrieta Mičkovicová, Daniel Majling, Alexander Bárta, Lea Fekete, Juraj Kemka, Fedor Blaščák

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie