Denník N

Neštátni vlastníci navrhujú zrušiť väčšinu národných parkov a zmeniť ich na prírodné parky s nižšou ochranou prírody

Milan Ovseník, Marián Jasík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Ovseník, Marián Jasík. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hlasovanie o reforme národných parkov presunuli v utorok jej predkladatelia radšej na ďalšiu schôdzu parlamentu, pretože hrozilo, že nezíska dostatočnú podporu. Bez hlasov Sme rodina nenašla koalícia dosť hlasov na schválenie novely, ktorá by mala zabezpečiť jednotné spravovanie štátnych pozemkov v národných parkoch rezortom životného prostredia.

Proti reforme dlhodobo vystupuje lesnícka a poľovnícka komora a tiež neštátni vlastníci lesov. Hovoria, že na vidieku to ohrozí pracovné miesta, navrhujú prehodnotiť výmeru chránených území a chcú zmeniť národné parky na prírodné parky s nižším stupňom ochrany.

V podcaste Denníka N o národných parkoch sa stretli dva protikladné postoje k reforme. Jeden predstavoval bývalý riaditeľ Správy národného parku Nízke Tatry MARIÁN JASÍK z občianskeho združenia Prales, druhý reprezentoval predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov MILAN OVSENÍK. Hovorili o tom, či slovenské národné parky majú ostať národnými parkami a čo by potrebovali regióny, v ktorých národné parky ležia.

Pán Ovseník, vy dlhodobo vystupujete proti prevodu štátnych pozemkov v národných parkoch spod rezortu pôdohospodárstva pod rezort životného prostredia. Súkromných pozemkov sa však táto novela netýka, tak prečo ten odpor?

Ovseník: Je nám ľúto, že sa takýmto spôsobom interpretujú naše stanoviská, pretože my dlhodobo poukazujeme na problémy, ktoré máme v chránených územiach už od roku 2004, keď sa zaraďovali pozemky do siete Natura 2000. V roku 2017 prebehli diskusie k Stratégii environmentálnej politiky, kde sme sa so štátom a s odborníkmi dohodli, ako budú postupovať ďalšie reformy chránených území. Považujeme vyhlasovanie týchto území na Slovensku za divoké a dostali sme sa do stavu, že reformu potrebujú nie národné parky, ale chránené územia ako také.

Ťažba v Národnom parku Nízke Tatry. Foto – Ľubomír Mäkký

Na schválenie reformy mali nadväzovať rokovania o zonácii parkov aj s neštátnymi vlastníkmi lesov v národných parkoch. Samotná novela však hovorí len o tom, ako si štát zorganizuje svoje vlastné pozemky.

M. Ovseník: Myslím si, že súkromní vlastníci pôdy sú občania tejto republiky a mali by mať právo vyjadrovať sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa ich dotýkajú. Považujeme za nevhodné, aby sme sa bavili o marginálnom probléme premaľovania firemnej tabule, ktorá nám vo svojom obsahu nič nevraví.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Ochrana prírody

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie