Denník N

Autorka knihy o hormónoch: Keby mohli muži otehotnieť, už by sme mali antikoncepciu bez vedľajších účinkov

Ilustračné foto – Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition
Ilustračné foto – Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

„Hormóny ovplyvňujú v našom tele všetko: dýchanie, premýšľanie, spánok, konanie i umieranie. Hormonálna liečba priniesla mnoho dobrého, viedla k úžasným objavom a zachraňovala životy. Ale ak akákoľvek látka dokáže telo ovplyvňovať pozitívnym spôsobom, potom existuje šanca, že bude mať aj negatívne vedľajšie účinky,“ hovorí novinárka a autorka knihy o histórii a fungovaní hormónov Randi Hutterová Epsteinová.

V rozhovore okrem iného vysvetľuje, ako presne hormóny fungujú a čo ich robí tak špecifickými, kedy začali brať hormonálnu liečbu aj inak úplne zdraví ľudia, čo nám história hormónov hovorí o histórii ľudstva a ako by vyzerala hormonálna antikoncepcia, keby mohli otehotnieť muži.

V úvode vašej knihy ma zaujali dve vety: „Táto kniha hovorí príbeh o biochémii žijúcich, dýchajúcich, emocionálnych bytostí. Je príbehom o tom, čo nás zvnútra robí ľuďmi.“ Je vlastne s trochou zveličenia každý z nás len jedno veľké chemické laboratórium?

Vôbec si nemyslím, že len s trochou zveličenia! Radi si o sebe myslíme, že máme akúsi vnútornú moc, že ​​nad sebou dokážeme mať kontrolu. Ale to vôbec nie je pravda. Aj keď sme presvedčení, že sa kontrolujeme, stále ide len o chemikálie, ktoré kontrolujú ďalšie chemikálie.

Iste existujú vonkajšie faktory, ktoré ovplyvňujú naše chemické nastavenie. A čím viac sa učíme o ľudskom tele, tým je jasnejšie, že chemikálie v ňom sú len jedným z množstva dôležitých prvkov – okrem žliaz zohráva úlohu aj pokožka či nervy, takže každé telo nakoniec reaguje trochu inak.

Ale áno, rozhodne by som povedala, že sme produktmi našej vlastnej chémie.

Keď sa povie slovo „hormón“, mnohí si najskôr zrejme predstavia sex, rozmnožovanie, pubertu. V skutočnosti ale hormóny zodpovedajú za oveľa viac procesov: za fungovanie metabolizmu, rast, spánok, imunitný systém, náladu a nakoniec aj naše správanie. Deje sa vôbec v mojom tele niekedy niečo bez toho, aby s tým mal dočinenie aj nejaký hormón?

Povedala by som, že s nejakým hormónom je spojená každá jedna činnosť vášho tela. To, ako dýchame, premýšľame, spíme, prekonávame pubertu, menopauzu, dostávame alebo nedostávame alzheimera a nakoniec aj umierame, je ovplyvnené hormónmi.

A ako poznanie o hormónoch postupuje, musíme stále viac brať do úvahy aj bunky, ktoré sme predtým možno vôbec nepovažovali za „typické“ žľazy. Výskumy z deväťdesiatych rokov napríklad ukazujú, že hormóny vylučujú aj tukové bunky, nad ktorými sme ešte nedávno premýšľali len ako nad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie