Denník N

Jesť ľudské mäso nemá zmysel, ak chcete prežiť v divočine, radšej nejedzte vôbec, vraví expert

Jaroslav Pavlíček v Nepále. Foto – Martin Vopěnka
Jaroslav Pavlíček v Nepále. Foto – Martin Vopěnka

Mal namále, keď jeho čln zamieril na otvorený oceán. Zachytil sa v poslednej chvíli o cíp ostrovčeka. „To by bol koniec,“ hovorí s úsmevom, čo by sa stalo, keby sa mu to nepodarilo. Ani majster prežitia v pustatine Jaroslav Pavlíček niektoré veci totiž „nedá“.

Nedovoláte sa mu, pretože nemá mobil. Musíte ho stretnúť. To nie je také jednoduché, pretože Jaroslav Pavlíček, slávny český cestovateľ, svojrázny odborník na púšte, polárne oblasti, ľadovce aj pralesy, sa väčšinou nenachádza tam, kam bežný novinár dokáže zájsť. Navyše v divočine chce byť sám.

Náš rozhovor chvíľami pripomínal dialóg hluchého so slepým. Nie som obdivovateľkou horolezectva, fanúšičkou výprav za extrémnymi zážitkami a zimu panujúcu v polárnych oblastiach neznášam. Celkom určite by ma úplne ochromil stret s jedovatým hadom, nieto ešte pavúkom, či dlhodobé hladovanie. Ľudské mäso by som nezjedla a dlhý pochod do kopca by som nezvládla.

Jaroslav Pavlíček si však myslí, že sa podceňujem. A vlieva mi nádej do žíl. Vraj ako žena vydržím hladovanie ľahšie ako muž. Ľudské mäso jesť nemusíme ani v krajnej situácii, je to nanič. A šplhať sa do kopca väčšinou nemá zmysel, lebo keď nevieme, kam ísť, choďme vždy dole.

Na rozdiel odo mňa Pavlíček lokality, ktoré mu umožnia skúsiť, čo všetko ľudské telo aj hlava vydržia, vyhľadáva. A tvrdí mi, že aj človek, ktorý dobrovoľne nelezie v mínus štyridsiatich na vrcholy hôr alebo sa neplazí púšťou, musí základné veci o prežití vedieť. Lebo napríklad využíva lodnú dopravu. Môžu ho uniesť aj počas dovolenky. Alebo lieta lietadlom. A to môže spadnúť.

Keď náhodou prežijem pád lietadla a ono si nanešťastie za miesto núdzového pristátia vyberie prales, aj tak ma uštipne jedovatý had, pavúk alebo zomriem na následky zranení.

Ale čo ak nie! Potom musíte vedieť, čo robiť, aby ste prežili.

V novembri idete do Nepálu. Sám. Bez telefónu, GPS aj foťáka. Zato budete mať fľaštičku s olejom, zapaľovač a dáždnik…

Potrebujem si ešte niečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie