Denník N

Prečo je Meky špeciálne nenahraditeľný

V roku 1973. Foto - Peter Procházka
V roku 1973. Foto – Peter Procházka

Len málokedy vidíte takú absolútnu zhodu. Spoločenskú, aj na muzikantskej scéne. Všetci ho mali radi a uznávali. Pretože jeho ste jednoducho museli mať radi. A museli ste ho uznávať. Nikdy nedal vedome nikomu dôvod na to, aby to bolo inak.

Meky Žbirka nečakane zomrel a špeciálne teraz treba opäť raz pripomenúť všetku pestrosť jeho hudby, jeho veľkorysosť, noblesu aj veľký zmysel pre humor. On prvý, ako polovičný Angličan, by špeciálne ocenil spôsob, akým to verejne oznámila jeho manželka Katka.

Všetci ho poznajú ako speváka a skladateľa, nik nepochybuje o tom, že vedel napísať hit, tú nadčasovú pieseň, ktorá žije a nachádza si stále nové generácie. On mal navyše dar písať pesničky tak, že sa nezunovali a nikdy neboli pod čiarou vkusového štandardu. Viackrát dokázal, že mainstreamový pop môže byť aj veľké umenie.

Ale Meky bol zároveň veľký poslucháč. Žil hudbou, starou aj novou, vlastnou aj cudzou. Stále objavoval, stále hľadal a iní objavovali a nachádzali jeho. Málokto dokázal tak suverénne pevne stáť v šoubiznise bez toho, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Žbirka

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie