Denník N

Vo vláde tak na polovicu: Príbeh koaličného angažmánu Borisa Kollára

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na tento prejav si dnes už spomenie málokto. Je druhá polovica apríla 2020, parlament rokuje o programovom vyhlásení – vtedy ešte Matovičovej – vlády a predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár si ťažká, že jeho strana do novej koalície vstupuje trochu ako nechcené dieťa. „Ale sme tu. Bohužiaľ. Sme tu a musia si asi všetci zvyknúť naprieč celým spektrom,“ hovorí pred poslancami.

Kollár pripomína, ako jeho stranu pred voľbami niektorí označovali za trójskeho koňa Smeru. A ako to vstupom do vlády s OĽaNO, SaS a Za ľudí vyvrátili. „Ja nevidím, že by som sedel vedľa Roberta Fica. To je len odpoveď tým kuvikom, ktorí na nás pľuli na Facebookoch, hádzali kamene do nás a my sme to len útrpne znášali. To je prvá vec,“ vyhlásil a vyrukoval s prísľubom: „Druhá vec, budeme dobrým partnerom tejto vládnej koalícii. Určite sa na nás táto vláda nerozpadne.“

Neprešlo až tak veľa mesiacov, v skutočnosti necelé tri, kým Boris Kollár po prvý raz verejne povedal, že by jeho strana mohla novú vládu opustiť. Potom to zopakoval ešte veľakrát, až mu niektorí jeho koaliční partneri odkázali, že jeho ultimáta strácajú vážnosť, a iní – konkrétne Richard Sulík – ho nepriamo vyzvali, aby azda aj šiel. „Na čo nám je partner v koalícii, ktorý všetko rozumné sabotuje a zároveň pretláča svoje hlúposti,“ povedal predseda SaS v SME minulý týždeň.

Štvorkoalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí vládne Slovensku dvadsať mesiacov. Skúšaná pandémiou covidu-19, ale aj vlastnými vnútornými spormi dospela do bodu, že vlastné zákony a reformy presadzuje len horko-ťažko. „Keď máme takto fungovať ďalej, tak radšej poďme od toho,“ zhodnotil situáciu začiatkom mesiaca líder OĽaNO Igor Matovič.

S reformou nemocníc v prvom čítaní to vo štvrtok tesne vyšlo, reformu národných parkov radšej odložili. Sme rodina odmietala obe a ich osud ukazuje, že pre zvyšok koalície môže byť náročné vládnuť s Borisom Kollárom, ale aj bez neho. Ako sa vlastne pozícia Sme rodina v koalícii vyvíjala?

Boris Kollár počas volebnej noci vo februári 2020. Foto N – Peter Kováč

Dobrý partner Boris

„Prichádzal ako bývalý mafián, ktorý sa polepšil,“ hovoril nedávno o vstupe Borisa Kollára do novej vládnej koalície minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). „Všetci sme to brali, že je demokrat, ktorý ide proti Ficovi, hoci s ním možno tam alebo inde bol, veď všetci sa tu v Bratislave poznáme, a že je politik na našej strane.“

Keď počas volebnej noci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie