Denník N

Lengvarského reformu nemocníc nezastavil ani odpor Sme rodina a ide ďalej. Premiér hovorí, že je pre Slovensko najdôležitejšia

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto - TASR
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto – TASR

Reforma nemocníc prešla prvou skúškou parlamentu. Minister Lengvarský získal dostatok poslancov, aby sa reforma posunula do druhého čítania.

Koalícia dokázala presadiť reformu nemocníc, ktorú premiér Eduard Heger (OĽaNO) označil za najdôležitejšiu pre Slovensko, aj bez poslancov Sme rodina.

Reforma dostala vo štvrtok podvečer dostatok hlasov na to, aby prešla do druhého čítania – a poslanci sa ňou budú ďalej zaoberať. To ešte neznamená, že ministrovi Vladimírovi Lengvarskému (za OĽaNO) reforma prejde, no nateraz mu ju nezastavili. Ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (za OĽaNO) sa tento týždeň nepodarilo zohnať dostatok hlasov a reformu národných parkov radšej odložili až na ďalšiu schôdzu.

Z celkovo 145 poslancov v sále bolo 76 za Lengvarského reformu, 68 poslancov bolo proti a jeden nehlasoval. Za boli celé kluby SaS a OĽaNO, čo je 70 poslancov, návrh podporili aj štyria poslanci zo Za ľudí. Reformu podporili aj nezaradení poslanci Tomáš Valášek (PS) a Miroslav Kollár (Spolu).

Na hlasovaní boli všetci koaliční poslanci a bolo testom, či môže koalícia presadzovať zákony, keď sa proti postavia všetci 17 poslanci koaličného hnutia Sme rodina. V posledných dňoch v parlamente museli viackrát taktizovať a počítať hlasy aj podľa počtu prítomných poslancov. Väčšina 76 hlasov by teoreticky stačila, aj keby boli v práci všetci poslanci opozície.

Po hlasovaní sa pred novinárov spoločne za premiéra Hegera a ministra Lengvarského postavili poslanci OĽaNO, SaS aj Za ľudí, vystúpil aj bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), Juraj Šeliga (Za ľudí) ďakoval aj odídencom Tomášovi Valáškovi a Miroslavovi Kollárovi.

Návrhom sa teraz budú poslanci zaoberať vo výboroch a potom v druhom čítaní, kde budú môcť dávať aj pozmeňujúce návrhy. Lengvarský hovorí, že počíta s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi – napríklad aj od poslankyne SaS Jany Bittó Cigánikovej, no verí, že nezmenia koncepciu.

Ministra Lengvarského pred hlasovaním prišiel podporiť aj premiér Eduard Heger.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma nemocníc

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie