Denník N

Boris Kollár: Ministerstvu zdravotníctva nedôverujem, už ma raz dobehli, druhýkrát to nedovolím

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár vraví, že on reformy neblokuje, len sa mu nepáči, ako sú napísané, a ministerstvá by si podľa neho mali urobiť svoju prácu poriadne.

„Nechcem len, aby sa táto výbušná atmosféra dostala do stavu, že nepohltí len pol Slovenska, ale celú túto vládu. Ja ich zachraňujem tým, že sa snažím komunikovať s regiónmi.“

V rozhovore sa dočítate:

  • čo mu prekáža na reformách;
  • prečo nedôveruje ministerstvu zdravotníctva;
  • čo s peniazmi, ktoré majú prísť z plánu obnovy za reformy;
  • v akom kontakte je s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom;
  • aké sú vzťahy v koalícii.

Pred voľbami 2020 ste mi v rozhovore tvrdili, že budete drahá nevesta. Teraz blokujete reformu národných parkov, nemocníc, súdov či zmenu paragrafu 363 a ženích vám už povedal, že vás môže poslať preč.

Veď môže, to sa v rodinách stáva, že sa rozvedú.

Takto ste si predstavovali vaše fungovanie v koalícii?

Nie. Veď sme prijali stovky veľmi dobrých zákonov. Nemôžete porovnávať tri alebo štyri veci so stovkami ďalších podporených.

Poďme na tie zablokované reformy.

Čo sa týka reforiem, pán Holý priniesol reformu verejného obstarávania, boli tam pripomienky a on veľmi trpezlivo s každým rokoval, odstraňoval trecie plochy. My sme reformy nevetovali, sú vo vládnom programe. Som presvedčený, že reformu zdravotníctva aj justície urobiť treba. Ale nie v tejto forme.

Keď chcete urobiť reformu, musíte na svoju stranu získať tých, ktorých sa bude týkať. Minimálne s nimi treba debatovať. Keď sme do tých regiónov prišli, bolo tam hluché ucho. Nikto z ministerstiev sa s nimi nebavil a boli sme prví, ktorí tam prišli. Toto je pre nás neprijateľné. Každú reformu treba pripraviť a odkomunikovať. Nie tak, že ju len napíšem a hodím do parlamentu.

Poďme o každej z nich jednotlivo. Začnime národnými parkmi. V programovom vyhlásení vlády (PVV), ktoré ste osobne podpísali, sa píše, že vláda „zabezpečí jednotnú správu chránených území pod MŽP SR“. To znie úplne jasne a vy to blokujete.

Blokujeme formu, akou je ten zákon napísaný. S tým, čo je v PVV, súhlasíme.

Základ tej reformy kopíruje to, čo je vo vládnom programe.

Nemáme problém s ochranou štvrtého a piateho pásma ochrany. Povedali sme však, že tretí stupeň ochrany by mal prejsť pod ministerstvo životného prostredia až po zonácii. Ešte tam treba urobiť ďalšiu úpravu, pretože by boli poškodení vlastníci pôdy a súkromné vlastníctvo je podľa ústavy najvyššie chráneným právom občana. Súkromní vlastníci by sa zrazu ocitli v treťom stupni ochrany. Tú pôdu by nemohli predať, ale len ponúknuť štátu. To sú niektoré veci, ktoré treba upraviť, a potom si vieme predstaviť, že novelu podporíme.

Chcete, aby návrh stiahli a išli o ňom opäť diskutovať s vami?

To musia vedieť oni. Nie som predkladateľ. Pán Holý šesť mesiacov rokoval a potom návrh presadil.

Minister Budaj reformu národných parkov navrhol pred piatimi mesiacmi a vy o nej chcete teraz rokovať?

Myslím, že by takáto veľká reforma mala ísť cez medzirezortné pripomienkové konanie. Takáto zásadná vec by sa mala hodiť do parlamentu cez poslanecký návrh?

Ktorý ste osobne podpísali.

Áno, podpísal som, lebo som nevedel, že je to v takom veľkom rozsahu. Keď som si to pozrel, zistil som, že nejde len o 300-tisíc hektárov, ale o 600-tisíc hektárov s dosahom na 1,2 milióna hektárov. Tak som povedal, že toto už nie.

Vy ste si nepozerali návrh zákona, ktorý ste podpísali ako jeho navrhovateľ?

Nie, nepozrel som si to. Dôveroval som pánovi Budajovi. Dal mi to podpísať tak, ako sme sa dohodli. Ale potom ma naši kolegovia upozornili, že to nie je tak, ako sme sa dohodli, preto som vzal podpis späť.

Bežne si nepozeráte návrhy zákonov, pod ktoré sa podpisujete?

Prosím vás pekne, to je návrh pána Budaja a ja som sa tam len pripísal. To sa bežne robí. Spoľahol som na pána ministra Budaja.

Váš poslanec Linhart o reforme národných parkov hovorí ako o „megakrádeži“, ktorá umožní „tunelovanie peňazí určených na ochranu parkov prostredníctvom mimovládiek“. Aj vy to tak cítite?

Pán poslanec má takýto extrémistický slovník. Ja by som to takto nepovedal. Ani si nemyslím, že by to bolo určené na tunelovanie peňazí mimovládkami. V princípe mám s pánom Budajom veľmi dobrý vzťah a ako človeka si ho veľmi vážim.

Ako sa vám pozeralo na to, ako Linhart hodil papierik s nápisom „ekoterorista“ po poslancovi OĽaNO Šíblovi?

Nebol som v tom čase v pléne, takže som to nevidel. Myslím, že takéto prejavy nie sú vhodné ani z jednej, ani z druhej strany.

Máte vleky na Donovaloch, ktoré hraničia s Národným parkom Nízke Tatry. Podnikali ste s ľuďmi z J&T a dobre sa s nimi poznáte. Nie je za vaším postojom k reforme parkov jednoducho aj váš biznis či väzby na ľudí, ktorí sú proti väčšej ochrane národných parkov?

Nemám absolútne žiadne väzby na J&T.

Boli ste s nimi kamarát a predali ste im vleky.

Keď niekomu niečo predáte, neznamená to, že ste s ním kamarát. Je to, ako keď idete do obchodu a kúpite si dva litre mlieka. To neznamená, že ste kamoši s majiteľom „samošky“. Nikdy sme neboli v priateľskom vzťahu. Poznáme sa a musím povedať, že J&T vnímam ako korektnú podnikateľskú skupinu. Ale kamaráti nie sme, božechráň.

A čo sa týka Donovalov a tamojších väzieb?

Donovaly sú Starohorské vrchy. Nie sú v Národnom parku Nízke Tatry ani v Národnom parku Malá Fatra. Je to iba chránená krajinná oblasť a ja tam nemám žiadne chúťky rúbať les. Či to zablokujem alebo nezablokujem, podmienky podnikania na Donovaloch sa mi nemenia. Z toho je jasne vidieť, že tam z mojej strany nie je iný záujem a len som si vypočul názor ľudí z regiónov, v ktorých žijú a ktorí by boli nešťastní.

Rovnako sa to týka aj ochranárov, ale s nimi zrejme v takom kontakte nie ste.

Keby za mnou prišiel niekto z nich, prijmem ho. Mal som tu včera Dorotu Nvotovú a nemal som problém s ňou komunikovať. Prijal som ju, keďže stála na čele protestov z tej druhej strany.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Určite ste videli snímky Nízkych Tatier, ako z nich miznú lesy. Aj tomu sa reforma snaží zabrániť. Nepohli vami tie snímky?

Toto sú sprosté podpásové hoaxy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie