Denník N

Prezidentka Čaputová: Chápem, že na mňa útočia, nedávam amnestie korupčníkom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka Zuzana Čaputová obviňuje Roberta Fica pri referende o predčasných voľbách z klamstiev a bludov. Vládnej koalícii vyčíta, že nevie dotiahnuť reformy.

Prezidentka Zuzana Čaputová netradične ostro kritizovala Roberta Fica a aj vládnu koalíciu. V rozhovore pre reláciu Braňo Závodský Naživo Rádia Expres hovorila aj o tom, že:

  • naformulovanie referendových otázok nie je žiadna atómová veda,
  • čo znamená tlak na prezidentku pre jej rozhodovanie o ďalšom funkčnom období,
  • pri neschopnosti vlády presadiť reformy citovala Igora Matoviča,
  • ako zastaviť hrozné pandemické čísla.

Včera ste mali vyhlásenie k dvom referendovým otázkam Smeru, na základe ktorých by asi chceli opäť získavať podpisy občanov pod petíciu za zvolanie referenda. Ak môžem byť ironický, vy teraz robíte právnickú kanceláriu Robertovi Ficovi a strane Smer?

Presne tak, nerobím a vopred som to avizovala, že prezidentský úrad nie je právnickou poradňou a nebola to realizácia žiadnej ústavnej právomoci. To moje vystúpenie a uvedenie vecí na pravú mieru bolo iba preto, že rešpektujem vyše 500-tisíc ľudí, ktorí sa na jar podpísali pod petíciu za referendum s otázkou, ktorá bola neskôr vyhlásená Ústavným súdom za protiústavnú. Považovala som za korektné a férové hneď na začiatku takéhoto nového procesu, aby ľudia neboli zavedení, jasne pomenovať, že dve možné otázky, pod ktoré by sa zbierali petičné hlasy, sa navzájom podmieňujú. Zákon jasne hovorí o tom, že otázky v referende sa nesmú podmieňovať. To je na prvú, citujem, „takto sa to nerobí“..

Nepovedali ste aj „do psej matere“.

Áno, to som nepovedala. Veľmi odporúčam, bez ohľadu na to, kto bude v budúcnosti chcieť pripraviť pre ľudí otázky do referenda, prosím vás, konzultujte to s právnikmi alebo s ústavnými právnikmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie