Denník N

Ponížil nás, nebol som len jeho podpera. Urazený Pippen sa v knihe pustil do Jordana

Michael Jordan (Washington Wizards) a Scottie Pippen (Portland Trail Blazers) vo vzájomnom zápase v decembri 2002. Foto - TASR/AP
Michael Jordan (Washington Wizards) a Scottie Pippen (Portland Trail Blazers) vo vzájomnom zápase v decembri 2002. Foto – TASR/AP

Vytvorili jedno z najlepších partnerstiev v histórii NBA. Michael Jordan a Scottie Pippen v deväťdesiatych rokoch dominovali americkému basketbalu. Ich Chicago Bulls vyhrali súťaž šesťkrát, vo finále nezlyhali ani raz a spopularizovali šport po celom svete.

Jordan a Pippen si v zápasoch perfektne rozumeli, ale mimo záberov kamier mali napäté vzťahy.

Odhalil to známy dokument The Last Dance (Posledný tanec) a aj nová Pippenova kniha Unguarded (Nestrážený), ktorá vyšla minulý týždeň.

Pippen pokračuje v kontroverzných vyhláseniach, s ktorými začal už po zverejnení dokumentu. Jordan ho vraj spravil predovšetkým o sebe a svojich spoluhráčov vrátane Pippena ponížil.

Po vydaní Pippenovej knihy sa preto teraz nehovorí o Pippenovi, jednom z najlepších basketbalistov histórie, ale opäť o Michaelovi Jordanovi.

Nemusí ísť len o vyťahovanie krívd spred niekoľkých desaťročí, ale aj o Pippenovu terapiu. Kniha totiž nie je postavená na Pippenových úspechoch, ktorých má ako člen siene slávy veľmi veľa. Sústreďuje sa skôr na jeho nešťastné spomienky.

Deväťdesiate roky pritom patrili nielen Jordanovi, ale aj Pippenovi. Podľa viacerých expertov ovplyvnil spôsob, akým sa vyvíjal basketbal. Pippen bol totiž skvelým zakončovateľom a zároveň aj silný v defenzíve.

„Michael chcel súčasnej generácii fanúšikov ukázať, že vo svojej ére bol jednoducho najväčší. A že je stále väčší ako LeBron James, o ktorom si mnohí myslia, že sa mu vyrovnal alebo ho dokonca predbehol. Každá epizóda bola o tom istom: Michael bol na piedestáli, zatiaľ čo jeho spoluhráči boli až druhoradí, menší. Michaelov odkaz bol teda rovnaký ako v čase, keď o nás hovoril ako o svojom podpornom štábe,“ napísal Pippen.

Ako si to mohol dovoliť?

Dokumentárny seriál The Last Dance sa začal vysielať v apríli minulého roka a na začiatku pandémie bol veľkým hitom. Jeho hlavnou témou bola sezóna 1997/1998, keď Bulls vyhrali NBA tretí raz po sebe a už šiestykrát v priebehu ôsmich sezón. Zároveň išlo o posledný ročník, v ktorom Jordan dokázal zvíťaziť v NBA.

Filmové štáby NBA Entertainment mali počas onej sezóny neobmedzený prístup dovnútra Bulls a po viac ako dvadsiatich rokoch zo získaných záberov spravili seriál, doplnený viac ako stovkou aktuálnych rozhovorov.

Pippen však poukazuje na to, že Jordan editovanie seriálu kontroloval. Aj preto mu vyčíta,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

NBA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie