Denník N

Kalousek: Nič ma nie je do toho, či má Zeman problémy s pečeňou alebo sa udrel do hlavy, ale mám právo vedieť, či zvláda svoje právomoci

Miroslav Kalousek. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Miroslav Kalousek. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Reformy novej českej vlády budú musieť byť mimoriadne sociálne citlivé, milión ľudí nemá zastúpenie v snemovni, tvrdí bývalý český minister financií a bývalý šéf strán KDÚ-ČSL aj TOP 09 Miroslav Kalousek, ktorý odišiel z aktívnej politiky.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • prečo odišiel z politiky a či ľuďom nebudú chýbať jeho ostré slovné prestrelky s Babišom;
  • či je dobrou správou vypadnutie komunistov a ČSSD zo snemovne;
  • prečo je hanba, že snemovňa bude musieť už tretíkrát vydať Babiša na trestné stíhanie;
  • ako novej vláde skomplikuje situáciu fakt, že milión voličov nemá zastúpenie v snemovni;
  • kedy a prečo si prestal vážiť Miloša Zemana;
  • či strana TOP 09 musela meniť volebnú stratégiu po tom, čo sa prevalilo, že Dominik Feri páchal sexuálne násilie na ženách;
  • či má pre Pirátov zmysel ísť do vlády;
  • akým politickým hráčom je dnes v Česku Václav Klaus.

Chystáte sa kandidovať za českého prezidenta?

Možno áno, možno nie. Premýšľať o tom začnem neskôr. A možno ani nezačnem.

Čo ak bude hroziť víťazstvo Andreja Babiša, ktorého na poste prezidenta rozhodne nechcete?

Nehnevajte sa, naozaj som nad tým ešte nezačal premýšľať. Možno raz začnem, ale pri všetkej úcte k vám aj k vašim čitateľom to isto nebudem robiť počas nášho rozhovoru.

Prečo ste sa v januári 2021 vzdali poslaneckého mandátu a nekandidovali v tohtoročných voľbách?

Že už nebudem kandidovať v parlamentných voľbách, som povedal ešte minulý rok. Mal som na to množstvo dôvodov. Keď potom prezident republiky Miloš Zeman na Nový rok ohlásil dátum volieb, čo v praxi znamenalo neobvykle dlhú predvolebnú kampaň, bolo mi jasné, že moja dlhoročná aktívna éra v snemovni sa skončila. Logicky, lebo v kampani by mali vystupovať len tí, čo sa mienia uchádzať o hlasy voličov.

Jasné, mohol som ešte osem mesiacov stráviť v pohodlnej pasivite a poberať poslanecký plat, to však nepatrí k môjmu naturelu. Navyše náhradník, ktorý nastúpil za mňa, je veľmi schopným politikom.

Stále ste nepovedali, prečo ste už nechceli byť vo vysokej politike. Čo sa stalo?

Už v roku 2016 som vyzýval na to, aby sa strany ODS, TOP 09 a KDÚ-ČSL spojili na jednej kandidátke. Nepodarilo sa to, bol som však presvedčený, že to je jediná možná cesta k víťazstvu vo voľbách, teda aby bola porazená oligarchia východného typu, ktorú personifikuje Andrej Babiš.

Prečo sa to nepodarilo už vtedy?

Nebolo jednoduché presvedčiť o tom v teréne členov jednotlivých strán. Samotné vedenia strán súhlasili, ale chýbal väčšinový súhlas ich členských základní. Vtedy som si povedal, že keď budem obchádzať regióny tak, aby členovia videli, že pri spájaní mi vôbec nejde o osobný záujem, bude to vierohodnejšie a s väčším účinkom. V týchto voľbách sa to podarilo a vari som tomu teda napomohol.

Z toho mi tak trochu vychádza priznanie, že ste sa báli, či vaša osoba nebude prekážkou spájania.

To si nemyslím, lebo keď som s tým prišiel v roku 2016 a KDÚ-ČSL vyhlásila, že nepôjde na jednu kandidátku so svojím bývalým predsedom, povedal som, že to je najmenej, a ak je to jediná prekážka, vôbec na kandidátke nemusím byť. Potom sa ukázalo, že prekážok na spájanie bolo oveľa viac, akurát pre niektorých bolo jednoduchšie uvádzať ako dôvod meno Kalousek. Bol to len zástupný problém.

Nebudú politickej scéne chýbať slávne slovné prestrelky medzi vami a Babišom? Niektoré sú priam pamätné.

Dúfam, že nie. Neviem síce, ako bude Babiš vystupovať v pozícii opozičného politika, ale jeho vystupovanie v pozícii ministra financií či premiéra bolo vždy plné lží a arogancie. Čím menej takýchto reakcií v politike bude, tým lepšie.

Okrem toho som z politiky neodišiel, hoci ju už nerobím profesionálne a živím sa niečím iným. Neprestal som ju sledovať, stále ju komentujem, často ma o vyjadrenia žiadajú novinári, mám dve vlastné relácie a na sociálnych sieťach státisíce ľudí, ktorí ma sledujú. Vo verejnej diskusii som teda prítomný, a tak to zrejme ostane až do smrti.

Keby vám nová koalícia na čele s premiérom Petrom Fialom ponúkla vysokú exekutívnu funkciu, vzali by ste ju?

Nie. Samozrejme, ak ma niekto z demokratických politikov požiada o radu pre moje dlhoročné skúsenosti z politiky, rád mu vyhoviem. V poslaneckom klube TOP 09 budem mať status poradcu, a teda aj prístup do snemovne. Možno potom nebudú opakovať chyby, ktoré som robil ja.

Zo snemovne vypadli komunisti z KSČM aj ľavicová ČSSD. Je dobrou správou, že ľavicoví voliči nebudú mať žiadne zastúpenie?

Ľavicové spektrum ako také chýbať nebude, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie