Denník N

Cukrárka z Pečie celé Slovensko: Pred 12 rokmi som v kaviarni ponúkala matcha latté. Pila som ho sama

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

„Keď som si pred rokmi založila prvú malú kaviarničku, ponúkala som koláče, ktoré som videla na cestách v zahraničí. A vôbec sa mi nepredávali. Ľudia to ešte nechceli,“ hovorí cukrárka Petra Tóthová.

Už štvrtý týždeň vysiela RTVS súťaž Pečie celé Slovensko, každý diel si podľa ratingov pozrie približne pol milióna Slovákov. Relácia pochádza z anglického originálu The Great British Bake Off a vo viacerých krajinách mala veľký úspech. Amatérski cukrári musia v každej časti upiecť tri typy koláčov.

Jednou z porotkýň je Petra Tóthová, dlhoročná cukrárka, ktorá sa k pečeniu dostala aj popri práci letušky. Cukrárka v rozhovore radí amatérskym pekárom, na akých troch surovinách si majú dať vždy zvlášť záležať.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako pri práci letušky objavila dezerty na Filipínach,
  • v čom vidí čaro našich slovenských koláčov,
  • prečo pri výrobe tort používa pravítka a vodováhu,
  • ako sa vyrába dokonalý cukrový kvet.

Pamätáte si najhorší koláč, aký ste kedy vyrobili? 

Stalo sa mi to len prednedávnom – aby si ľudia nemysleli, že sme dokonalí pekári, ktorým sa nemôže nič stať. Pokazili sa mi cupcaky, ktorých recept som si zle odpísala a do ktorých som pridala viac prášku do pečiva. Oveľa viac. Nezostali v košíčkoch, ale vytiekli všade. Katastrofálne, pretože cupcaky dokáže upiecť aj desaťročné dieťa.

Vo Fun rádiu ste povedali, že k pečeniu vás primäl najlepší koláč, ktorý ste ochutnali. Čo to bolo? 

Bol to marakujový tart a croissant. Spomínam si na to ako na moment osvietenia. Bolo to pred 20 rokmi počas výletu vo Venezuele. Kto vtedy vedel, čo je to marakuja? Kto vedel, ako má chutiť maslový croissant? Každé ráno som tam chodila po ten croissant a každé poobedie na marakujový tart. Ten pritom nemal žiadne ozdôbky – bol to len obyčajný tart naplnený marakujovým pudingom. Bolo to pre mňa niečo exotické, nepoznané. Doteraz marakuju milujem, je z každého pohľadu ideálna.

Prečo?

Nielenže je príjemne kyslá v spojení so sladkým pudingom, ale zároveň veľmi aromatická. Keď ju rozrežete, ako prvé vás ovalí výrazná vôňa. Navyše má krásnu žltú farbu s čiernymi bodkami, ktorá v koláčoch výborne vyzerá. Vtedy som si povedala, že aj na Slovensku chcem ukázať takéto chute a farby. Recept na marakujový tart som skúšala dovtedy, kým som ho nenašla, a doteraz ho robievam.

Takže ste prišli domov z Venezuely a skúšali piecť z marakuje? 

Vtedy ešte nie, pretože marakuju u nás nebolo dostať. Na Slovensko som prišla s eufóriou, že budem mať kaviareň a budem piecť vlastné koláče. Podmienky na otvorenie biznisu ma však vrátili späť na zem.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie