Denník N

Prečo môže športovec skolabovať? Absolvovali sme záťažový test, ktorý je na Slovensku povinný

Ilustračné foto – N/Peter Kováč
Ilustračné foto – N/Peter Kováč

Futbalista Jakub Paur mal počas športovej aktivity vysokú srdcovú frekvenciu. Lekári mu zistili srdcovú arytmiu, pred šiestimi rokmi absolvoval operáciu a futbal hrá dodnes.

Hokejový majster sveta Rastislav Staňa na tréningu pocítil tlak na hrudi. Lekári mu povedali, že prekonal zápal srdcového svalu. Odvtedy hokej nehral a športuje len obmedzene.

Nie u všetkých profesionálnych športovcov sa však problémy podarí odhaliť včas, a médiami preto relatívne často prebehnú správy o ich nečakanej smrti, ako napríklad naposledy pri hokejistovi Borisovi Sádeckom.

Nemožno sa preto čudovať rodičom, ktorí sa zľaknú a svoje dieťa nedajú na šport, aby ho nevystavili možnému riziku. Alebo hobby športovcom, ktorí tiež často robia výkony blížiace sa k profesionálom.

Športová lekárka Lucia Knappková už po kolapse futbalistu Christiana Eriksena počas minuloročného Eura upozornila, že podobnú nehodu môžu zapríčiniť aj rozhodnutia, ktoré sa javia ako zdanlivo neškodné a pri rekreačných aj výkonnostných športovcoch ich vidíme pomerne často.

Je to napríklad stres či prehnané množstvo kofeínu. Hokejisti obľubujú aj žuvací tabak, ktorý obsahuje nikotín. „Keď toto ešte skombinujeme s energetickým nápojom a fyzickou záťažou, srdce dostáva intenzívny stimul, ktorý nemusí byť schopné spracovať.”

Dôležitá je preto prevencia – zdravý životný štýl a žiadne športovanie počas choroby. A to platí nielen pre profesionálnych športovcov, ale aj „hobbíkov“ či bežnú populáciu.

Knappková vrcholovým aj rekreačným športovcom odporúča, aby sa neuspokojili s bežnou prehliadkou u lekára, ale navštívili špecializované pracovisko, v ktorom im urobia aj záťažové EKG. Napríklad v Bratislave je takýchto šesť a približná cena odbornej prehliadky je od 50 do 100 eur v závislosti od veku aj použitých metód.

Aj preto som teraz taký záťažový test srdca absolvoval aj ja.

V texte sa dozviete aj:

  • či sú športovci naozaj rizikovejší ako bežná populácia;
  • koľko percent kardiálnych úmrtí v skutočnosti spôsobí zápal;
  • ako športovať, aby sme sa podobných ťažkostí nemuseli obávať.

Čo je znak trénovanosti

Lekár sa počas úvodnej anamnézy pýta, či sa v mojej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie