Denník N

Zrežíroval migračnú krízu Putin? Američania aj Poliaci si myslia, že Lukašenko koná na popud Kremľa

Ruský prezident Vladmir Putin. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladmir Putin. Foto – TASR/AP

Experti aj viacerí európski lídri sú presvedčení, že umelo vyvolaná migračná kríza na hraniciach s Bieloruskom je súčasťou hybridnej vojny Ruska, ktorú vedie proti EÚ.

Dramatická situácia na bielorusko-poľských hraniciach, kde Lukašenkov režim zváža tisícky migrantov z Blízkeho východu a zároveň sa vyhráža EÚ zastavením plynovodu, vyvoláva medzi expertmi aj svetovými lídrami obavu, že ide o koordinovanú akciu s Ruskom.

Okrem podpory Lukašenka (z obavy, že by na jej hraniciach mohol padnúť diktátorský režim) Moskva tlačí na EÚ, aby odobrila Nord Stream 2. Sporný plynovod však znepokojuje viacero krajín EÚ, že ho Rusko bude zneužívať ako jednu zo zbraní vo svojej hybridnej vojne proti Európe, podobne ako migračnú krízu či vojnu na východe Ukrajiny.

Rusko znovu posilňuje svoju vojenskú prítomnosť pri hraniciach s Ukrajinou a podľa zdrojov agentúry Bloomberg sa v Spojených štátoch obávajú, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol krízu na hraniciach EÚ využiť na ofenzívu proti Ukrajine.

Ako symbolické gesto podpory Bielorusku tento týždeň Rusko nasadilo v bieloruskom vzdušnom priestore aj svoje dva strategické bombardéry Tu-160.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki je presvedčený, že hybridný útok v podobe migračnej krízy, ktorý podnikol Lukašenko, je riadený Moskvou.

Analytici: Reakcia EÚ musí byť tvrdá

„Skutočne sa zdá, že je to všetko koordinované s Kremľom,“ rozpráva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie