Denník N

OĽaNO na Bôriku, Kotleba pred parlamentom: Prehľad akcií 17. novembra

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aj tento rok sa v Bratislave okrem spomienkových akcií na November 1989 budú konať aj viaceré protestné zhromaždenia proti vláde a protipandemickým opatreniam.

Napriek tomu, že sa pandemická situácia neustále zhoršuje, v Bratislave bude niekoľko spomienkových akcií na Nežnú revolúciu aj protesty proti vláde a protipandemickým opatreniam.

17. novembra, v Deň boja za slobodu a demokraciu, strávili minulý rok tisíce ľudí v uliciach, hoci platil núdzový stav a hromadné podujatia boli zakázané. Tento rok chcú veľké protesty zopakovať najmä extrémistické strany, ktoré ľudí odhovárajú od dodržiavania protipandemických opatrení.

„Aktuálne nemáme núdzový stav, zhromaždenia sú preto povolené. V prípade, že nastanú skutočnosti, ktoré by viedli k zákazu zhromaždenia, ako je napríklad páchanie trestných činov, podnecovanie k násiliu alebo potláčaniu základných ľudských práv, je mestská časť pripravená konkrétne zhromaždenie rozpustiť,“ hovorí starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Staré Mesto, kde sa bude konať najviac spomienkových akcií aj niekoľko protestov, vyzýva ľudí, aby neblokovali dopravu v hlavnom meste a nekonali protiprávne.

Polícia je pripravená

Policajný prezident Štefan Hamran dnes oznámil, že polícia bude pri zhromaždeniach a protestoch 17. novembra pripravená vykonať opatrenia voči tým, ktorí budú porušovať zákony. „Budeme nekompromisne zakročovať, ak zo strany úzkej skupiny spoluobčanov príde k narušeniu pietneho aktu.“

Hamran povedal, že slušná časť spoločnosti, ktorej je podľa neho väčšina, by sa mala zomknúť voči „parciálnej časti spoločnosti“, ktorá si občianske a ľudské práva vysvetľuje po svojom a nie si je vedomá, že okrem práv má aj povinnosti: „Ja ako policajný prezident sa nebudem nečinne prizerať na to, aby sa hodnoty, za ktoré naši rodičia a starí rodičia stáli na námestiach, len tak hodili cez okno.“

Policajti sa podľa neho budú vedieť porátať s minoritnou časťou spoločnosti, ktorá plánuje narušiť pokojný priebeh zhromaždení. „Ak bude narušený verejný poriadok, polícia bude robiť všetky opatrenia, aby bol obnovený, a budeme nekompromisne zasahovať.“

Polícia bude tiež kontrovať covid pasy a dodržiavanie protiepidemických opatrení. „Všetky stredajšie akcie sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Bratislava

Hegerova vláda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie