Denník N

Český týždeň: Zeman je späť a miestami sa zdá, že z Česka je zase nudná slušná demokracia

Miloš Zeman v júni 2021. Foto - TASR/AP
Miloš Zeman v júni 2021. Foto – TASR/AP

Babišovo ANO si neprečítalo ústavu. Spevák Daniel Landa vyráža do boja proti krajským hygienam. Štátne vyznamenanie spustilo sériu svedectiev o sexuálnom predátorovi.

Prinášame pravidelný piatkový český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za uplynulý týždeň stalo. Udalosti vybral a zhrnul reportér českého Deníka N Kirill Ščeblykin.

1. Zeman je späť

Mesiac po voľbách sa v Česku postupne obnovuje bežná politická prevádzka. Miloš Zeman sa po týždňoch prihlásil zo svojho pobytu v Ústrednej vojenskej nemocnici a začal konať – poveril Petra Fialu zostavením vlády.

Zemanovo gesto pôsobí trochu smiešne, pretože Fiala už vládu skoro zostavenú má a nikto iný sa o to ani nepokúša. V kontexte úradovania prezidenta Zemana je však úctyhodná už samotná ochota neblokovať odovzdanie moci, ale poveriť zostavením vlády víťaza volieb ako v nejakej nudnej fungujúcej demokracii.

Svoje rokovania už začala aj nová snemovňa. Hneď na začiatku jej pôsobenia, keď si volila svoje vedenie, sa ukázalo, ako dobre, že Babišova vláda sa už skončí. Ako svojho kandidáta totiž hnutie ANO navrhlo súčasného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie