Denník N

Ficovo memorandum o nižšej DPH zahraničné reťazce zatiaľ nepodpíšu

Premiér Fico sa pochválil nižšiu DPH na vybrané potraviny v obchode COOP Jednota. Foto - TASR
Premiér Fico sa pochválil nižšiu DPH na vybrané potraviny v obchode COOP Jednota. Foto – TASR

Aliancia, ktorá zastrešuje silné reťazce, si nie je istá, či je vládou predložený dokument v súlade s ochranou hospodárskej súťaže.

V stredu o desiatej dopoludnia podpíše vláda so zástupcami obchodu, výrobcov a Jednoty dôchodcov Memorandum o spolupráci pri uplatňovaní zníženej sadzby DPH na vybrané potraviny. Hoci mala byť signatárom memoranda aj Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá združuje zahraničné reťazce Tesco, Lidl, Kaufland, Billa a Metro, dnes oznámila, že memorandum zatiaľ nepodpíše.

Nie je si totiž istá, či je tento dokument v súlade s ochranou hospodárskej súťaže. „Plne chápeme dobrý úmysel vlády pri koncipovaní memoranda a podporujeme zníženie dane ako nástroj na zvýšenie dostupnosti základných potravín širokým vrstvám obyvateľstva. Podpis pod memorandum však nemôžeme pridať skôr, ako jeho znenie odsúhlasí Protimonopolný úrad ako strážca dodržiavania Zákona o ochrane hospodárskej súťaže,“ tvrdí aliancia.

Koho zastupuje aliancia:

  • vznikla z iniciatívy spoločností Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco, ktoré sa stali jej zakladajúcimi členmi,
  • združuje spoločnosti, ktoré na Slovensku prevádzkujú 470 maloobchodných a 6 veľkoobchodných prevádzok,
  • patria medzi najvýznamnejších investorov, od začiatku pôsobenia na našom trhu tu preinvestovali spolu takmer 2,5 miliardy eur,
  • členovia združenia sa radia aj medzi najväčších zamestnávateľov, spolu zamestnávajú viac ako 23-tisíc ľudí. 

Obchodníci, ktorí sú združení v tejto aliancii, sa obávajú, že aktuálne znenie memoranda môže porušovať všeobecne záväzné právne predpisy o ochrane hospodárskej súťaže. „Len Protimonopolný úrad je kompetentný potvrdiť alebo vyvrátiť tieto obavy,“ vraví aliancia.

Členovia aliancie majú obavy z konkrétnych formulácií. Tvrdia, že na znak dobrej vôle a na rozptýlenie podozrení z obštrukcií sa dobrovoľne hlásia k tomu, že podporia verejný záujem pri úprave DPH, zabezpečia duálne zobrazovanie spotrebiteľských cien pri potravinách so zníženou sadzbou DPH a umožnia monitoring spotrebiteľských cien vo svojich predajniach.

Členovia aliancie tvrdia,  že cenové politiky určujú nezávisle a bez akejkoľvek koordinácie. „Akékoľvek otázky týkajúce sa cenotvorby sú teda na individuálnom posúdení, a preto ani jednotlivé spoločnosti nemôžu dať mandát akejkoľvek zastrešujúcej organizácii vyvíjať v ich mene aktivity smerujúce k podozreniam z narušenia hospodárskej súťaže,“ dodali.

Ak si svoje stanovisko dozajtra nerozmyslia, Zväz obchodu a cestovného ruchu, ktorého členmi sú aj štyri z piatich spomínaných zahraničných reťazcov, podpíše memorandum bez svojich zahraničných členov. Pre Denník N to potvrdil prezident zväzu Pavol Konštiak. „Podpíšem memorandum len za slovenských obchodníkov,“ povedal.

Tvrdí, že obchodníci aj ministerstvo už majú predbežné stanovisko Protimonopolného úradu, ktoré tvrdí, že je znenie memoranda v poriadku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie