Denník N

Nedeľná nekázeň: Hodnota nad peniazmi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

O tri dni je tu 17. november. Už v sobotu sme vymrzli v hmle na Víkende zatvorených hraníc počas cesty dobovým autobusom na prehliadke bývalej železnej opony na brehu Moravy. Územie neslobody – silné.

Ako každoročne, čaká nás týždeň plný pekných diskusií o demokracii a slobode. Vonku však budú znieť námestia všetkého druhu –  s heslami od novej rúškovej totality až po očkovacích fašistov. Pritom si vôbec nemyslím, že o tom budú ľudia na námestí presvedčení. Sú to rozumní ľudia postavení pred novú výzvu pandémie, možno vystrašení a oklamaní opozíciou tým najhorším spôsobom, ktorý ich môže pripraviť o život. Rovnako ich skúsenosť s niektorými ešte nefungujúcimi prvkami demokracie v našej krajine ich môže obrať o dobro demokracie ako takej. Bojím sa toho čiernobieleho príbehu tohto týždňa. O zaočkovaných a nezaočkovaných. O sne demokratického života po roku 1989 bez toho, aby sme pochopili tých, ktorí sa v ňom trápia, a uznali si, že ešte máme pre demokraciu čo robiť.

Sloboda o aktivite jednotlivcov

Demokracia sama osebe pre mňa bez slova sociálna ani neexistuje. A to bez ruží a MDŽ. Nemá to byť spoločnosť, v ktorej silnejší vyhráva a slabší je odkázaný na trápenie. Volíme si zástupcov štátu, ktorý je tu na to, aby pomohol tým, čo nevládzu. Nedeje sa to, vidíme to a rovnako to bolo aj pri očkovaní. Nejednoznačné informácie bez pochopenia toho, ako a kde ľudia na Slovensku žijú. Príkazy a zákazy, ktoré nevysvetľovali a nesnažili sa chápať človeka, čo má z očkovania strach. Milióny otázok a nikto, kto by, hoci vo vyhrotenom čase, pokojne počúval a odpovedal. Niekto, kto by si len našiel čas pre tých, ktorí ho na rozhodovanie potrebovali viac. Ak si takýto človek prečíta noviny o nebezpečenstvách očkovania, ktoré ĽSNS distribuuje v týchto hodinách do slovenských stránok, nájde tam svoje odpovede a zariadi sa podľa nich. Bez vzájomného pochopenia a bez toho, aby sme brali myšlienky druhého vážne, spoločnosť chladne. Až kým ju ten chlad úplne nerozdelí.

Ale hlavný zmysel demokracie je v tom, že nie je len na štátnej úrovni. Všetci sme videli, ako pandémii pomohla úroveň lokálna. Ako mnohé starostky a starostovia už viackrát po sebe kandidujú, lebo im ide o pomoc občanom. Keď sa s nimi rozprávate, často sú na míle vzdialení od niektorých myšlienok lídrov strán, za ktoré kandidovali. Spolupracujú naprieč politickým spektrom, aby veci rozhýbali. V pandémii aj mimo nej.

A potom je tu úroveň nás samých. Sloboda nám priniesla možnosť konať. Pravda, keď chceme konať. V medziach svojich zamestnaní, rodín a zdravia môžeme vystúpiť z bytu a pomôcť. A nielen sa hnevať na to, čo sa v krajine nedarí, a predstaviť si, že demokratický svet nie je ohraničený politikou. Vždy sú v spoločnosti takí, čo v danom momente vládzu viac a vedia pomôcť tým, čo to potrebujú. Pomôcť tým, ktorých nevidí miestna samospráva či štát. Niekedy by ich aj vidieť chceli, len ich treba osloviť.

Jakub Kratochvíl, s ktorým sme robili Za slušné Slovensko, vydal teraz spolu s lekármi na Kysuciach Zdravé noviny o dôležitosti očkovania. Krásne o tom napísal: „Žijeme v demokracii, preto ak štát zlyháva alebo robí zlé rozhodnutia, môžeme sa ho ako občianska spoločnosť zastať a pokúsiť sa ho pred ním samým chrániť. Odľahčiť ho od povinností, ktoré sám nezvláda.“

Sloboda o rovnosti ľudí

Za to stáli naši drahí na námestiach pred tridsiatimi dvomi rokmi. Za rovnosť, v ktorej sa nebojím prísť za starostom či za ministerkou a veci meniť. Je to rovnosť, v ktorej kráčam v nedeľu slobodne do kostola a rovnosť doň nejsť. Rovnosť v možnosti každého prejsť hranice bez výložky. Rovnosť voliť vo voľbe, kde môj hlas má cenu. Nie je to však rovnosť, s ktorou môžem na kohokoľvek útočiť len preto, že môžem. Nie je to o kriku a vulgárnom oslovovaní členov vlády od niektorých poslancov za rečníckym pultom parlamentu ani o ohrozovaní vedeckých autorít na ulici pre ich vyjadrenia o očkovaní.

Hlboko, veľmi hlboko v sebe, mám ukotvenú dôležitosť stavania medziľudských mostov. Tam piliere potrebujú absolútnu rovnosť, lebo most nadčloveka s človekom vždy padá. Nech je tým nadčlovekom aj neomylný liberál či konzervatívec.

Sloboda o hodnote nad peniazmi

Demokracia je pre mňa jednoducho o človeku a jeho hodnote. Keď som minule videla štatistiku ÚHP, pri ktorej nás nezaočkovaný človek stojí 4384 eur, cítila som sa ako v seriálovom hite Squid Game. Rýchle tempo, v ktorom vyhrávajú len najsilnejší, a peniaze sú viac ako ľudský život. Nemôžeme takto komunikovať s ľuďmi, s ktorými sa chceme o očkovaní rozprávať. Vysvetlime im nanovo ohrozenie ich samých a nebojme sa povedať, nevadí, že si uveril klamstvám, príď a poď sa dať zaočkovať teraz. Veď život toho človeka má snáď stále nevyčísliteľnú hodnotu.

Čaká nás týždeň oslavy slobody. Ako dobre, že ju môžeme sláviť! Nech nám tento týždeň pripomenie aj to, že ju potrebujeme dennodenne navzájom budovať, aby každý mohol chápať jej cenu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie