Denník N

Zať budhista, kolegyňa černoška? Slováci s tým majú veľký problém (rebríčky a grafy)

Prieskum ukázal, že Slováci by boli najmenej v pohode s tým, keby sa ich deti zaľúbili do moslima, Róma alebo černocha. Problém však máme aj so seniormi a s hendikepovanými.

Silvia z Bratislavy sa celý minulý rok pokúšala zamestnať ako účtovníčka. Vyštudovala dve vysoké školy, mala prax a prácu si hľadala v hlavnom meste, kde je jej najviac. Zdalo by sa teda, že jej to nemôže trvať tak dlho.

No Silvia je na vozíčku, a tak sa jej podarilo zamestnať až po osemnástich mesiacoch. Medzitým dostala tridsať pozvánok na pohovor, na desiatich bola. V ostatných firmách už emailom zistila, že tam podmienky na prácu pre hendikepovaného človeka nie sú, a vytvoriť by ich bol problém.

Ako odpovedali: modrá – úplne v pohode, bledomodrá – celkom v pohode, žltá – je mi to ľahostajné, červená – vôbec by to nebolo v pohode, oranžová – záleží na okolnostiach, sivá – neviem/neodpovedal. Zdroj: Eurobarometer

„Niekde mi to dokonca povedali priamo – nemáme tu ani len bezbariérový vstup, a kvôli vám ho robiť nebudeme,“ spomína. V hlavách mnohých šéfov je zamestnanie vozičkára starosťou navyše. V kancelárskych budovách chýbajú nielen vstupy, ale najmä bezbariérové toalety.

Silvia si nakoniec prácu našla, na novom mieste je už takmer päť mesiacov. Zatiaľ sa jej v práci páči, no občas od kolegov pocíti, že s ňou nerátajú. Nezavolajú ju na obed, lebo sa obávajú, že sa s ňou do svojej obľúbenej reštaurácie nedostanú. Nepozvú ju k sebe domov, lebo si myslia, že sa tam nedopraví.

Je to podobný pocit, ako keď si prácu len hľadala. Nie je to tak, že by ľudia automaticky mali predsudky. Len je to starosť navyše.

Partner môjho dieťaťa na vozíku

Hendikepovaný kolega stále nie je niečo, čo väčšinu Slovákov nevyruší. Podľa nového prieskumu Eurobarometra len 47 percent z nás zaškrtlo pri otázke, ako by sa cítili, ak by mali v práci robiť s človekom so zdravotným postihnutím, kolónku „úplne v pohode“. Je to najmenej v celej Európskej únii. Pre porovnanie, vo Švédsku takto odpovedalo až 94 percent ľudí.

GRAFY hendikepovaný
Ako odpovedali: modrá – úplne v pohode, bledomodrá – celkom v pohode, žltá – je mi to ľahostajné, červená – vôbec by to nebolo v pohode, oranžová – záleží na okolnostiach, sivá – neviem/neodpovedal. Zdroj: Eurobarometer

Na Slovensku je zároveň aj jeden z najväčších podielov ľudí, ktorí by sa v práci so zdravotne postihnutým človekom vôbec necítili príjemne (9 percent). Zvyšní respondenti odpovedali, že im je to jedno, alebo im to viac-menej neprekáža.

Ešte inak vyzerajú čísla pri osobnejšej otázke – aký by bol váš postoj, ak by sa niektoré z vašich detí do hendikepovaného zaľúbilo? Tu už nad tými, ktorí by s takýmto rozhodnutím nemali vôbec žiadny problém (27 percent), prevažoval počet tých, ktorí by nesúhlasili (28 percent).

Aj tu platí, že perspektívneho zaťa na vozíčku či nevestu po ťažkej autohavárii by u nás bez výhrad prijalo najmenšie percento ľudí z celej Únie. Podobne sú na tom len Česi a Bulhari.

Berú nám seniori prácu?

Prieskum skúmal postoje voči rôznym skupinám ľudí, odpovedajúci svoje názory zaraďovali na škále od jeden do desať. Dáta na Slovensku zbierala agentúra TNS v prvý júnový týždeň, anketári sa pýtali reprezentatívnej vzorky 1 016 ľudí.

GRAFY senior
Ako odpovedali: modrá – úplne v pohode, bledomodrá – celkom v pohode, žltá – je mi to ľahostajné, červená – vôbec by to nebolo v pohode, oranžová – záleží na okolnostiach, sivá – neviem/neodpovedal. Zdroj: Eurobarometer.

Ukázalo sa, že Slovákom je spomedzi Európanov najmenej príjemné pracovať aj so seniormi. Kým v ôsmich krajinách EÚ 90 percent ľudí odpovedalo, že s kolegom nad šesťdesiat rokov sú úplne v pohode, u nás má podobný názor iba polovica. Helena Woleková z Nadácie na podporu sociálnych zmien (Socia) hovorí, že to má viacero príčin. Niektoré sú objektívne, niektoré skôr dôsledkom našich predsudkov.

„Mnoho seniorov v predchádzajúcich rokoch nezareagovalo včas  na zmenu  technológií a štruktúry hospodárstva, čím sa významne znížil rozsah vedomostí a skúseností, ktoré by mohli odovzdávať mladším kolegom,“ komentuje jeden z dôvodov, prečo často nie sú starší ľudia v práci vnímaní ako prínos.

Pravdou je podľa nej aj to, že mnohí seniori a seniorky viditeľne nezvládajú fyzickú záťaž, či už je to v dôsledku nezdravého životného štýlu alebo ťažkej fyzickej práce počas produktívneho života. No náš postoj voči seniorom v práci môže byť ovplyvnený aj istou závisťou pre možnosť poberať zároveň dôchodok aj mzdu, či presvedčením, že dôchodcovia berú prácu mladým.

„Ľudia majú zjednodušenú predstavu, že ukončením ekonomickej aktivity seniorov možno získať pracovné miesta pre nezamestnaných, najmä mladých ľudí,“ vraví Woleková s dôvetkom, že treba vnímať aj štrukturálnu nezamestnanosť, ktorá je daná technologickým pokrokom a nerovnováhou medzi ponukou práce a dopytom v jednotlivých odvetviach.

Nádejný je však podľa Wolekovej fakt, že aj tí, ktorí majú k seniorom v práci isté výhrady, majú skôr umiernené názory. „V takomto prípade máme šancu na postupnú zmenu postojov,“ dodáva.

Róm a moslim do rodiny nepatria

Oveľa viac vyhranení sme voči iným menšinám. Etnickým, sexuálnym a náboženským, a to aj takým, s ktorými sa naživo v podstate nestretávame.

V počte ľudí, ktorí by nemali problém mať v práci za kolegu černocha či aziata, sme poslední v Európe, pri Rómoch nás predbehli len Česi. Podobne štatistiky vychádzajú aj pri náboženstvách, ktoré na Slovensku majú len pár tisícok vyznávačov.

grafy_ludia1
Zdroj: Eurobarometer, na Slovensku údaje zbierala agentúra TNS v júni tohto roka.

Keď sa anketári slovenských respondentov spýtali, koľko z nich by bolo úplne v pohode s tým, ak by sa ich dcéra či syn zaľúbili do Žida alebo Židovky, prihlásilo sa len 21 percent. V najtolerantnejšom Švédsku dosiahol podiel takýchto odpovedí 85 percent.

Moslima v rodine úplne odmietajú takmer dve tretiny Slovákov (v Únii nás v tomto počte predbehli len Česi), s budhistom by sa bez problému zmierilo len 17 percent z nás. Takmer polovici Slovákov by láska ich dieťaťa s budhistom prekážala.

grafy viera1
Zdroj: Eurobarometer, na Slovensku údaje zbierala agentúra TNS v júni tohto roka.

Spolu s Bulharskom je u nás aj najviac rodičov, ktorým by vôbec nebolo príjemné, ak by ich dieťa malo vzťah s osobou rovnakého pohlavia (71 percent, úplne bez výhrad by ho prijalo len 9 percent ľudí).

GRAFY gej
Ako odpovedali: modrá – úplne v pohode, bledomodrá – celkom v pohode, žltá – je mi to ľahostajné, červená – vôbec by to nebolo v pohode, oranžová – záleží na okolnostiach, sivá – neviem/neodpovedal. Zdroj: Eurobarometer

O niečo viac by sme tolerovali homosexuálov ako svojich kolegov, no aj tu sme poslední v celej Únii. Kým vo Švédsku a v Holandsku nemá deväť z desiatich opýtaných žiadny problém, ak by pracovali pri jednej linke či v jednej kancelárii s gejom, u nás je takýchto ľudí len dvadsať percent.

Podobný počet je s tým „celkom v pohode“, pätine ľudí je to jedno. Niečo vyše tridsiatich percent ľudí však povedalo, že by s homosexuálom v práci problém malo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie