Denník N

Príčiny a následky – o násilí (aj) na futbale

Počas zápasu Spartak Trnava - Slovan Bratislava vtrhli 17. októbra výtržníci na hraciu plochu. Foto - TASR/AP
Počas zápasu Spartak Trnava – Slovan Bratislava vtrhli 17. októbra výtržníci na hraciu plochu. Foto – TASR/AP

Jedna z príčin vyčíňania futbalových chuligánov, ktorí si hovoria fanúšikovia, sa prekvapujúco obchádza alebo vedome zamlčuje.

Autor je historik

Vraciam sa k udalostiam, ktoré sa stali pred viac ako mesiacom na trnavskom futbalovom štadióne. Už mnohokrát sa komentovali a právom odsudzovali. Skúmali sa ich príčiny a dôsledky zo športového, morálneho, právneho, ekonomického i zo psychologického aspektu. Boli identifikovaní aj niekoľkí ich agresívni aktéri a pomenovali sa aj zodpovedné zložky za nezvládnutie situácie. Najviac sa však hľadali a sľubovali (po koľký raz už?!) účinné prostriedky, ako v budúcnosti zamedziť podobným javom.

Jedna z príčin vyčíňania chuligánov, ktorí si hovoria fanúšikovia, sa prekvapujúco obchádza alebo vedome zamlčuje: spomínané udalosti totiž priamo alebo nepriamo odrážajú existujúce pomery, politickú a spoločenskú úroveň (ne)kultúry v našom verejnom živote.

Na poznanie týchto súvislostí netreba byť politológom, sociológom ani psychológom. Stačí trochu sledovať vyjadrenia našich politických a verejných činiteľov najrôznejšieho rangu a ideového zamerania, nevraviac už o štvavých textoch na sociálnych sieťach. Je v nich množstvo cynizmu, surovosti, nenávisti, intolerancie, demagogických obviňovaní, lží, poloprávd, konšpirácií. A vždy to ostáva bez rizika politickej, morálnej a spoločenskej diskvalifikácie či hanby. Týka sa to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie