Denník N

Jedna z najlepších jázd v F1. Hamiltonovo víťazstvo a odchýlka na krídle, ktorého sa Verstappen nedovolene dotkol

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Nevyspytateľný okruh Interlagos ponúkol trojdňovú drámu s množstvom zvratov a emócií. A šlo to aj bez dažďa, ktorý zvykne v Brazílii narobiť poriadny chaos.

Veľkú cenu F1 vyhral Lewis Hamilton pred Maxom Verstappenom a Valtterim Bottasom. Podstatné veci sa však začali diať už v piatok a ako-tak sa to upokojilo až v pondelok nadránom.

Posledná zaoceánska veľká cena sezóny ponúkla všetko, čo si fanúšik F1 môže priať. Vyrovnané tréningy a kvalifikáciu, tresty, kontroverzné kauzy, slovné prestrelky, ale predovšetkým skvelú akciu priamo na trati.

V sobotu sme čakali na výrok komisárov v súvislosti s dvomi najväčšími kandidátmi na zisk titulu. Hamiltonovi hrozila diskvalifikácia a Verstappenov osud bol veľmi dlho nejasný.

Novinári žartovali, že Twitter čelí jednému z najväčších kontinuálnych „refreshov“ vo svojej histórii. Všetci sme dlhé hodiny scrollovali a klikali. Dočkali sme sa. Po mnohých hodinách, ale predsa. A to bol len začiatok.

V tomto texte sa dozviete:

  • aké problémy môže spôsobiť odchýlka o 0,2 mm;
  • aký trest môžete dostať za nepovolené dotyky;
  • čo pomohlo Hamiltonovi vzoprieť sa;
  • prečo je Toto Wolff hitom internetu;
  • prečo by sme si mali brať príklad z Massu.

0,2 mm = diskvalifikácia, dotyky = 50-tisíc eur

Už po piatkovom prvom tréningu sme vedeli, že Hamilton to v Brazílii nebude mať jednoduché, pretože Mercedes sa rozhodol pre výmenu motora v jeho monoposte. Pre Brita to znamenalo posun o päť miest na štarte nedeľných pretekov.

Nasledovala kvalifikácia, ktorá určila poradie štartu v sobotnom šprinte. Možno nie všetci fanúšikovia F1 registrujú nový formát, ktorý má za sebou tretí test počas aktuálnej sezóny. O čo ide?

V skratke: počas klasického víkendu sledujeme tri tréningy, kvalifikáciu a nedeľné preteky. Nový formát prináša po piatkovom prvom tréningu kvalifikáciu, ktorá určí poradie na štarte šprintu. V sobotu nasleduje druhý tréning a po ňom spomínaná novinka – šprint.

Vráťme sa k piatkovej kvalifikácii. Tú vyhral s prehľadom Hamilton pred Verstappenom a Bottasom. Lenže v noci z piatka na sobotu sa začala riešiť kauza, do ktorej boli namočení obaja hlavní rivali v boji o titul a ktorá doznieva aj po skončení Veľkej ceny Brazílie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie