Denník N

Psí tréner: Ide to aj bez trestov. Na to, aby vás pes poslúchal, nemusíte byť žiadny alfa samec

Tomáš Nushart. Foto - archív T. N.
Tomáš Nushart. Foto – archív T. N.

Tvrdá výchova psov pomocou princípu dominancie, ktorá vychádzala z kedysi obľúbenej svorkovej teórie, je už prekonaná. „Najmä pri psoch, ktoré majú väčšie problémy, sa ukazuje, že ‚alfasamčie‘ metódy vôbec nezaberajú. Ich majitelia potom prichádzajú za nami s tým, že už vyskúšali tvrdý tréning a teraz potrebujú psa ‚opraviť‘,“ hovorí Tomáš Nushart, ktorý je zástancom pozitívneho tréningu.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako môže správanie psa ovplyvniť trauma,
  • prečo by sa ani vrčanie na majiteľa nemalo trestať,
  • ako sa dá riešiť separačná úzkosť,
  • čo robiť, ak pes šteká na deti,
  • ako odnaučiť psa od skákania na ľudí,
  • v čom sa mýli svorková teória.

Psie útulky boli vlani takmer prázdne – ľudia si brali psy, aby im spríjemnili karanténu. Dnes sa však útulky znova plnia. Môže to byť aj tým, že niektorí ľudia majú pocit, že výchovu psa z útulku nezvládajú?

Bohužiaľ, aj ja mám od kamarátov z útulkov informáciu, že kým predtým mali prázdno, teraz im psíky znova pribúdajú. Neviem však, či sa teraz do útulkov vracajú tie isté psíky, ktoré si ľudia zobrali domov počas lockdownov. Dúfam, že nie. Mám veľmi rád citát z Malého princa o tom, že sme navždy zodpovední za to, čo sme si k sebe pripútali. Pri tréningu zvierat mi pripadá táto myšlienka mimoriadne dôležitá. Zvieratá nie sú ako deti, teda že v istom veku dospejú a môžu sa rozletieť do sveta. Zaobstarať si psíka a potom ho dať preč je teda z môjho pohľadu úplne šialené, no zároveň premýšľam nad tým, či to môžeme hneď dávať niekomu za vinu.

Ako to myslíte?

Podľa mňa je často problémom neinformovanosť. Už pred tým, ako si zoberiem psa, by bolo dobré vedieť, akého psa chcem a čo od neho môžem čakať. Mali by sme rátať aj s tým, že keď ide o psa z útulku, môže to byť o čosi viac nevyspytateľné, ako keď si zoberiem psa „s papiermi“, kde sa dá trochu viac predpovedať, akú bude mať povahu a genetickú výbavu.

Ja sám mám psa z útulku, milujem ho a je skvelý. No uvedomujem si, že pes z útulku je vždy tak trochu ako kindervajíčko – človek nikdy nevie, čo si vyberie.

Ako sa to dá dopredu otestovať? Ako môžeme zistiť, či si so psom z útulku sadneme alebo nie?

Ak si beriete psíka z útulku, určite je dobré prísť si ho predtým párkrát pozrieť, zobrať ho na prechádzku, jednoducho sa s ním snažiť stráviť nejaký čas, aby sme zistili, či si povahovo sadneme. Je dôležité premyslieť si už dopredu, či chcem psa viac energického alebo menej aktívneho. Či by to mal byť „knedlík“, ktorý sa bude väčšinu času váľať so mnou na gauči, alebo chcem, aby so mnou behal canicross. Treba zohľadniť aj množstvo času, ktoré môžem psovi venovať. Niektoré psy zvládnu, ak sa im budete venovať len hodinu denne, pre iných by to však bolo strašne málo.

Najlepšie je ujasniť si to všetko už pred tým, ako si pôjdem pozrieť prvého psíka, pretože tieto vlastnosti sa dajú do veľkej miery odhadnúť už počas prvých stretnutí. Je taktiež dobré spýtať sa v útulku úplne na všetko, čo o psíkovi vedia, aj keď chápem, že niekedy toho nie je veľa.

Čo ak má pes za sebou nejaké psychické traumy? Dá sa to zistiť počas tých pár zoznamovacích prechádzok?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie