Denník N

Politológ: Na rozdiel od Matoviča Petr Fiala nie je nevypočítateľný performer a vie, o čom je politika

Tmelom novej českej vlády je podľa politológa Kopečka aj jej líder Petr Fiala (v strede). Foto – TASR
Tmelom novej českej vlády je podľa politológa Kopečka aj jej líder Petr Fiala (v strede). Foto – TASR

Vznikajúca česká vláda má podľa politológa Lubomíra Kopečka veľkú šancu dovládnuť do konca.

Hoci Miloš Zeman pred voľbami hovoril o tom, že zostavením vlády poverí Andreja Babiša, skladanie vlády Petra Fialu postupuje rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Minulý týždeň podala Babišova vláda demisiu, prezident poveril predsedu ODS Fialu rokovaním o novej vláde a koalície si už rozdelili jednotlivé ministerstvá.

Povolebné dianie a budúcnosť novej vlády komentuje v rozhovore politológ z Masarykovej univerzity Lubomír Kopeček. Hovorí o tom:

  • čo má vplyv na hladký povolebný vývoj;
  • čo hovorí koaličná zmluva o nastávajúcej vláde;
  • prečo má nová vláda slušnú šancu dovládnuť;
  • aká je budúcnosť Pirátskej strany.

Ešte počas volebnej noci sa hovorilo o tom, že situáciu môže skomplikovať Miloš Zeman. Prečo nová vláda preberá moc tak hladko? 

Faktor číslo jedna je veľmi výrazná väčšina vznikajúcej vládnej koalície. Šanca Andreja Babiša, že by mohol ponúknuť inú vládnu alternatívu s podporou v snemovni, je nulová. Máme tu situáciu, keď sa jeho predstava, že by sa pokúsil pokračovať v premiérskom úrade, skončila veľmi rýchlo po voľbách. Keď videl volebné výsledky, racionálne vyhodnotil situáciu.

Potom sú tu ešte ďalšie dva faktory – keď deň po voľbách skončil prezident Miloš Zeman v nemocnici, Babišovi odpadol potenciálny spojenec.

A potom sú tu pandémia, inflácia a rast cien energií. Nasledujúca vláda bude riešiť veľmi nepríjemné záležitosti a bude to veľmi nepopulárne z pohľadu toho, aké rozhodnutia spraví. Posledné dni vidíme snahy starej vlády nerobiť skoro nič a nechať nepopulárne záležitosti na novú vládu.

Zeman je vraj ústretový ako nikdy predtým. Je to aj preto, lebo visí nad ním článok 66, alebo jednoducho na to nemá silu z dôvodu zdravotného stavu?

Zhrnuli ste to dobre. Vo chvíli, keď je český prezident v situácii, keď je na tom zdravotne veľmi zle, nedá sa predpokladať, že bude politicky čulý. Visí nad ním aj hrozba odobratia právomocí.

Dodal by som ešte tretiu vec. Dosluhujúca vláda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie