Denník N

Lockdown pre neočkovaných stačiť nebude, hovoria experti v Rakúsku. Čoskoro možno obmedzia aj zaočkovaných

Lockdown pre neočkovaných začal v pondelok. Foto - TASR/AP
Lockdown pre neočkovaných začal v pondelok. Foto – TASR/AP

Vo Viedni večer v baroch či divadlách budú musieť mať PCR test aj zaočkovaní.

V Rakúsku od pondelka platí niečo, čo nemajú nikde inde na svete.

Asi 1,6 milióna neočkovaných Rakúšanov, ktorí za posledných 6 mesiacov nemali pozitívny test na koronavírus, skončilo v lockdowne. Netýka sa to detí do 12 rokov ani tehotných žien.

„V Rumunsku platí lockdown pre nezaočkovaných v noci. My sme prvou krajinou na svete s lockdownom pre nezaočkovaných cez deň aj v noci,“ hovorí novinár rakúskeho týždenníka Profil Clemens Neuhold.

Vláda tak týmto rozhodnutím zareagovala na zlú epidemickú situáciu v krajine. Počet pozitívnych prípadov na počet obyvateľov je tu ešte o niečo vyšší ako na Slovensku. V nemocniciach majú v 9-miliónovej krajine 2455 ľudí, z toho na JIS 441 pacientov.

Slovensko má stále na počet obyvateľov zhruba dvojnásobné čísla, pri úmrtiach je to ešte viac. V Rakúsku je zaočkovaných 65 percent populácie, čo je výrazne viac ako na Slovensku (45). Rakúsko sa podľa nadmerných úmrtícelkového počtu zistených infekcií zrejme menej premorilo v predchádzajúcich vlnách ako Slovensko.

Porovnanie Slovenska (červené) a Rakúska v počte podaných dávok, počte prípadov, ľudí na JIS (slovenské údaje nie sú) a počte úmrtí. Zdroj – Our World in Data

Tri ciele

„Rakúsko už predtým prijalo päťbodový plán a piatym bodom bol lockdown pre neočkovaných,“ hovorí novinár Neuhold. Podľa neho jedným z cieľov bolo, aby sa netrestali ľudia, ktorí sa dali zaočkovať, a teda poslúchli odporúčania úradov.

„Druhým cieľom lockdownu pre neočkovaných je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie