Denník N

Gyimesi chce ročne 300-tisíc pre Csemadok. Pomôže tým aj Matici slovenskej

György Gyimesi, Natália Milanová a Igor Matovič. Foto - FB Györgya Gyimesiho
György Gyimesi, Natália Milanová a Igor Matovič. Foto – FB Györgya Gyimesiho

Národná rada v prvom čítaní schválila takzvaný lex Csemadok, ktorý by najväčšej maďarskej kultúrnej organizácii na Slovensku prisúdil ročne 300-tisíc eur. Ovplyvní to aj osud Matice slovenskej.

Poslanec György Gyimesi len pred niekoľkými týždňami presadil rozšírenie používania menšinových jazykov na dopravných značkách, čo bude platiť od budúceho roka. Nový zákon umožní uvádzať názvy obcí v menšinovom jazyku okrem tabúľ s označením začiatku a konca obce aj na iných dopravných značkách.

Národná rada v piatok posunula do druhého čítania ďalší zákon súvisiaci s menšinovou témou, ktorý predložil poslanec OĽaNO Gyimesi. Tentoraz ide o financovanie najväčšieho maďarského kultúrneho spolku Csemadok, ktorý do roku 1996 dostával normatívnu podporu od štátu, no vláda Vladimíra Mečiara túto podporu zrušila.

Gyimesiho návrh sa v parlamente stretol s odporom opozície, najmä poslancov ĽSNS, ale aj vládneho hnutia Sme rodina. „Matica slovenská je historická ustanovizeň štátotvorného národa, a preto má nárok na samostatný zákon. Csemadok je radová kultúrna organizácia menšiny na Slovensku,” argumentoval proti zákonu Kollárov poslanec Miloš Svrček. Nakoniec zákon podporila aj väčšina členov klubu Sme rodina, proti nebol nikto ani z SaS či OĽaNO.

Ročne 300-tisíc na fungovanie

Základným cieľom zákona je, aby štát financoval fungovanie spolku Csemadok zo štátneho rozpočtu. Z kapitoly ministerstva kultúry by sa pre Csemadok mala vyčleňovať ročne suma 300-tisíc eur. Zákon nestanovuje, na čo by mal Csemadok tieto peniaz využiť, vymenúva iba hlavné činnosti spolku v oblasti rozvoja maďarskej kultúry na Slovensku.

Gyimesi hovorí, že sumu 300-tisíc eur určili na základe porovnania s Maticou slovenskou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Matica slovenská

Natália Milanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie