Denník N

Zamilujte sa do košickej zimy. Toto je 6 chladivých aktivít, ktorým sa môžete v Košiciach venovať už túto zimu

Poznáte to – chladný vzduch vám udiera do nosa, netrpezlivo vyčkávate Martina na bielom koni a rozplývate sa pri pohľade na zasnežené vrcholky borovíc. A skaly tiež majú niečo do seba. Blízke okolie Košíc a neďaleká príroda sú skvelou voľbou pre zimné aktivity, ktoré vám zaručia adrenalínové popracovné popoludnia, svieže víkendy na lyžiach, nekonečnú zábavu s deťmi na saniach, bežkách či korčuliach, i ľadové zovretie vôd sídliskového jazera. Ktoré aktivity v Košiciach musíte túto zimu vyskúšať?

Otužovanie s Košickými tuleňmi

Ponorte sa do vody a držte ruky nad hladinou. Ak ste už niekedy otužovanie zažili alebo si tento športový koníček ešte len chcete osvojiť, v Košiciach sa môžete pridať k pohodovému klubu Košických tuleňov, ktorí posilňujú svoju imunitu už viac než dvadsať rokov. Spolu s nimi si do diárov zaznačte každú sobotu desiatu ráno pre košický ľadový rituál.

Energizujte svoje telo a otužujte sa na košickom sídlisku Nad jazerom. Práve tu nájdete horlivých otužilcov užívať si chladivé vody multifunkčnej vodnej plochy, ktorá je v každom ročnom období využívaná pre inú športovú aj oddychovú aktivitu. P.S.: Členkou klubu Košické tulene je aj Zuzana Jusková – najrýchlejšia rekordérka v preplávaní kanálu La Manche na Slovensku. Možno vám práve Zuzana dá tipy, ako vydržať vo vode bez ujmy a čo najdlhšie!

Korčuľovanie na ľade medzi panelákmi 

Skrášlite si deň korčuľovaním na vodnej ploche nazývanej jednoducho „Jazero“ na sídlisku Nad jazerom. Ak je zima štedrá a Jazero vytúžene zamrzne, jeho ľadový povrch sa neprestajne zaplní nadšenými návštevníkmi. Počas víkendov sa ich tu mihne aspoň niekoľko stoviek. Niektoré zimy viete na korčuliach prejsť jeho celú plochu, okrem časti, kde sa do vody ponárajú otužilci.

Pridať sa môžete aj k lokálnym partiám hokejistov, ktorí si ihrisko čistia pluhmi – takýchto ihrísk tu nájdete hneď niekoľko. Na svoje si ale jednoznačne najviac prídu rodičia s deťmi. Tie tu často stoja prvýkrát v korčuliach na ľade alebo sa ozlomkrky naháňajú a vymýšľajú hry so svojimi rovesníkmi.

Jazero sa najviac využíva s prístupom od Azovskej a Čiernomorskej ulice, kde je ľadový povrch najhladší. Za športom a zábavou si môžete odskočiť aj s kolegami pred prácou za sviežeho rána alebo počas obednej prestávky. Pre večerné korčuľovanie sa však vyzbrojte čelovkou, plocha totiž nie je osvetlená.

Po zimných športoch vám poriadne vyhladlo? Navštívte týchto 6 overených košických reštaurácií, ktoré kladú kvalitnú gastronómiu na prvé miesto. 

„Kojša“ na skialpoch 

Vydajte sa v ústrety slnečným lúčom a vyberte sa na horskú stálicu v Košickom okrese – Kojšovská hoľa alebo „Kojšovka“ je najvyšším vrchom v okolí, kde na jej samotnom vrchu vo výške 1246 m. n. m. nájdete úplne iný, zľadovatelý svet.

Začnite na parkovisku nad Zlatou Idkou a zapojte svaly celého tela. Na najvyšší bod s povestnou meteorologickou stanicou sa so skialpmi vyškriabete po hlavnej ceste alebo lesných skratkách. Táto trasa vám potrvá približne dve hodiny smerom nahor – naspäť na parkovisku ste iba za dvadsať adrenalínových minút.

Okrem dychberúceho výhľadu na Vysoké Tatry za jasného počasia je bonusom Kojšovskej hole aj zachádzka k Chate Erika, kde sa po výstupe odmeníte chutným, no najmä teplým jedlom a nápojom ako oslavou za výkon. Kojšovka je skvelou voľbou pre turistov, ktorí ocenia snehovú nádielku a zimné športové aktivity vzdialené len približne 30 minút z centra Košíc. Miestni fajnšmekri sem chodievajú aj po práci – pre jazdenie vo večerných hodinách si ale nezabudnite pribaliť čelovku!

Bežkovanie po Starej židovskej ceste 

Aj vy ste prepadli (alebo ešte len plánujete prepadnúť) bežkárskemu ošiaľu? Vezmite palice a bežky do ruky a odvezte sa autobusovou linkou č. 14 do epicentra zimných športov – do športovo-rekreačného strediska Jahodná. Odtiaľ odbočte doprava na tajomnú, históriou nabitú trasu, zvanú aj Stará židovská cesta.

O „Židovke“ sa toho vie faktograficky pomerne málo a je opradená mnohými dohadmi o pôvode svojho vzniku. Isté však je, že sa na jej výstavbe podieľali židovskí perzekuovaní občania – dôkazom toho je aj tabuľa uprostred lesa s označením Pogáň tábor (Pohanský tábor).

Dnes je trasa plná lokálnych jazdcov i turistov, čo si sem prídu trochu upokojiť myseľ a sledovať vrcholky okolitých stromov. Podľa slov miestnych Židovka pripomína Hlavnú ulicu. Korzujte s bežkami a zdravte sa s ostatnými fanúšikmi tohto čoraz populárnejšieho športu. Trasa s modrým označením o dĺžke približne 7,5 kilometra a s prevýšením 300 metrov vás zavedie až k slávnej Chate Lajoška, ktorá sa vypína pod vrcholom Predná holica (948,6 m. n. m.).

Lyžovanie na Jahodnej 

Zažite nefalšovanú atmosféru športovej zimy v lyžiarskom stredisku, ktoré v okolí nemá súpera! Jahodná sa žiadnu sezónu nemusí obávať úbytku návštevníkov, ide o najpopulárnejšie snežné miesto v Košiciach. Zásluhu na tom nesie aj lyžiarska a snowboardová škola JAKASKI, ktorá aj tento rok spúšťa svoje Skicamps 2021 pre deti od veku dvoch rokov. Spolu s vyškolenými inštruktormi a trénermi prekonáte všetok ostych a naučíte sa lietať s vetrom šľahajúcim do tváre a nohami pevne v lyžiarkach na snehovej hladine.

Strávte tu celý deň s vašou polovičkou, kamošmi alebo celou rodinou – nájdete tu lyžiarske vleky pre malých i veľkých, požičovňu všetkého potrebného (ak náhodou nemáte vlastnú výbavu poruke), hudbou ozvučený areál i overené klasiky bufetového občerstvenia ako tradičný guláš, poctivý vyprážaný syr a nápoje, ktoré vás posilnia a dodajú odvahu na zjazd čerstvým prašanom.

Ak sa vám športovo-rekreačné stredisko Jahodná pozdáva po tomto opise čoraz viac, neváhajte sa ubytovať v Jahodná Resort. Lyžovať tak môžete od rána do večera!

Vyberte sa na nenáročnú turistiku v blízkom okolí Košíc, kedykoľvek sa rozhodnete pre spontánne výlety v spojení s miestnymi gastronomickými seansami. 

Sánkovačka na Hrešnej 

Vysánkujte zo seba dušu na jednom z najpovestnejších turistických miest na skok od centra mesta. Zamierte na Chatu Hrešná, vzdialenú iba krátku prechádzku z Mestskej časti Kavečany, ktorá je celoročným cieľom nenáročných turistov. Tí si sem radi chodievajú vychutnávať zaujímavé výhľady na košické sídliská i priľahlé obce.

Neváhajte a vezmite si na Hrešnú so sebou svojich najmenších, s ktorými sa môžete do sýtosti vyšantiť v snehu pri stavaní snehuliakov, prechádzke po lese, no najmä sánkovaní dolu kopcom s výhľadom na neďalekú zoologickú záhradu.

Posilnite sa chatárskym čajom a spojte sánkovačku aj s návštevou ZOO Košice, ktorej rozsiahla plocha (takmer 300 ha) je fantastickým miestom pre zimné dobrodružstvo a spoznávanie zvieratiek. Sledujte lamy so zasneženou hrivou, rozmanité druhy párnokopytníkov a keď budete mať šťastie (a on náladu), stretnete aj medveďa hnedého.

Tento výber je len zlomkom športových tipov, ktoré môžete v Košiciach zažiť každú zimu. Navštívte Visit Košice Infopoint na Hlavnej 59 alebo sledujte stránky www.visitkosice.org, kde sa dozviete viac, kam sa nezabudnuteľnými košickými dobrodružstvami. 

Andrea Petrovčinová pre Visit Košice 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie