Denník N

Ak beháte s hudbou, pohyb je efektívnejší a zrejme ste aj rýchlejší, naznačuje nový výskum

Foto – Peter Kováč pre BA runners
Foto – Peter Kováč pre BA runners

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

nová štúdia o behu naznačuje, že čím viac sa pri pohybe sústredíme na to, ako ho vykonávame, tým je pre nás namáhavejší. Len čo však nájdeme určité rozptýlenie, vynaložené úsilie bude pre naše telo menej náročné – subjektívne aj objektívne.

Tvrdia to vedci z Iránu a z USA, ktorí pracovali so skupinou 25 žien. Každá z dobrovoľníčok absolvovala na bežeckom páse štyri behy, zakaždým so sústredením sa na niečo iné.

Pri zameraní sa na vlastný pohyb účastníčky výskumu pociťovali vyššiu námahu aj únavu. Keď pri rovnakom behu sledovali video, unavili sa menej.

Nešlo však len o subjektívny pocit. Nižšia únava sa priaznivo odzrkadlila aj na ukazovateľoch, ktoré počas behu mapovali stav organizmu. Napríklad na nižších hodnotách laktátu či efektívnejšej spotrebe kyslíka.

Závery výskumu sú v protiklade s tým, čo tréneri často odporúčajú začínajúcim bežcom. Kážu im, aby sa sústredili na správne dýchanie, vnímali údery srdca a kontrolovali prácu nôh. Zdá sa však, že to môže byť kontraproduktívne.

Štúdia by mohla byť aj podporným dôkazom pre takzvanú hypotézu obmedzenej akcie. Ide o teóriu, ktorá naznačuje, že v prípade, ak naše telo vykonáva naučený pohyb podvedome, je pri tejto činnosti efektívnejšie, ako keď telo vedome kontrolujeme.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Už v roku 2003 vedci pri práci s golfistami pozorovali zaujímavý jav. Pred skupinu desiatich skúsených hráčov postavili štyri oranžové kužele do vzdialenosti 10, 15, 20 a 25 metrov, ku ktorým mali golfisti poslať loptičku.

Pokusy mali realizovať dvoma spôsobmi. V prvom prípade sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie