Denník N

Je prezident Hondurasu pašerákom kokaínu? Na procese proti narcos sa o Hernándezovi veľa hovorí

Honduraský prezident Juan Orlando Hernández odpovedá na otázky novinárov vo Washingtone v marci 2019. Foto - TASR
Honduraský prezident Juan Orlando Hernández odpovedá na otázky novinárov vo Washingtone v marci 2019. Foto – TASR

Prezidentovho brata Tonyho uznali za vinného z prepašovania 185 ton kokaínu – stačilo by to na päť dávok pre každého obyvateľa Spojených štátov.

San Pedro Sula, druhé najväčšie mesto v Hondurase, je pre veľký počet zavraždených opisované ako „svetové hlavné mesto vrážd“. Násilie je však iba časť problému.

Reportér amerického magazínu New Yorker Jon Lee Anderson si v najnovšom vydaní položil otázku, či je prezidentom Hondurasu pašerák drog. V rozsiahlom článku neprináša jednoduchú odpoveď.

Vysvetľuje, že súčasná situácia v Hondurase, odkiaľ veľa obyvateľov uteká do severnej Ameriky, úzko súvisí aj s tým, ako americkým politikom dlhé desaťročia neprekážali skorumpované elity v stredoamerických štátoch.

Pod ochranou narcos?

Súdne procesy s honduraskými pašerákmi drog, ktoré prebiehali tento rok v New Yorku, poškodili medzinárodnú reputáciu prezidenta Juana Orlanda Hernándeza. Do úradu ho zvolili v roku 2013 a v januári 2018 začal svoje druhé funkčné obdobie, hoci v prípade druhých volieb ho oponenti obviňovali z podvodu.

V súdnych procesoch sa spomína ako vplyvný politik, od ktorého „narcos“ dostali ochranu.

Hernández sa v minulosti verejne postavil proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia a potratom. Presadzuje povinné čítanie Biblie v štátnych školách. Keď sa dostal do úradu prezidenta, snažil sa o čistky v polícii a oznámil spoluprácu s USA v oblasti boja proti drogám.

Svedkovia však teraz tvrdia, že prezident svojím vplyvom pomáhal k prevozu kokaínu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie