Denník N

Fico zmenil hlavného nepriateľa. Už to nie je vláda, ale prezidentka – ohlásil hľadanie jej vyzývateľa

Niekdajší premiér a prezidentka. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Niekdajší premiér a prezidentka. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Za útokom na Zuzanu Čaputovú môžu byť očakávania Roberta Fica od prezidentských volieb 2024.

Hlavným nepriateľom Smeru a Roberta Fica už nie je vláda Eduarda Hegera či Igor Matovič, ale prezidentka Zuzana Čaputová. Tak to aspoň vychádza z vyjadrení predsedu tejto strany za posledné týždne.

Robert Fico si v poslednom čase prezidentku všímal takmer na každej svojej tlačovke, hoci ich témy s hlavou štátu zdanlivo nesúviseli. Jeho základné posolstvo sa pritom v podstate nemenilo: prezidentka je zodpovedná za rastúce napätie v krajine tým, že „zmarila“ referendum o predčasných voľbách, a pokiaľ ľudu prasknú nervy, bude za to zodpovedná. Naviac ju vraj riadi zahraničie – americká veľvyslankyňa a George Soros.

Robert Fico má po odchode „akoby člena Smeru“ Ivana Gašparoviča s prezidentmi komplikované vzťahy: Andrej Kiska mu v roku 2014 uštedril prvú veľkú politickú prehru, do jeho rúk Fico dával demisiu v roku 2018 a Kiska odmietol aj jeho ambíciu kandidovať na Ústavný súd. Po jasnej porážke kandidáta Smeru Maroša Šefčoviča v roku 2019 išiel potom Robert Fico od začiatku s novou prezidentkou Zuzanou Čaputovou do konfliktu.

Mesiac boja proti prezidentke

Za posledný mesiac sa však Robert Fico venuje útokom na prezidentku ako nikdy doteraz.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie