Denník N

Kto tu verí, že sa Bašternák naozaj polepšil?

Ladislav Bašternák na súde v roku 2018. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák na súde v roku 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je správne dať odsúdeným šancu skrátiť si trest slušným správaním, ale takáto možnosť nám neberie právo na pochybnosti.

Hroziace podmienečné prepustenie Ladislava Bašternáka v polovici päťročného trestu je v čomsi podobné smiešne nízkym trestom pre vysokopostavených spolupracujúcich obvinených v korupčných kauzách v kontraste napríklad s drakonickými trestmi za mäkké drogy. Jedno aj druhé je v súlade so zákonom, ale zároveň aj v rozpore s elementárnou predstavou o spravodlivosti.

Konkrétne v prípade Bašternáka síce nie je dôvod neveriť, že sa za mrežami správal vzorne a vzbudzoval tým v očiach zákona dojem polepšeného hriešnika, ale zároveň platí, že každý, kto dopočíta do päť, by sa na jeho mieste tiež zachoval ukážkovo. Pretože by si zrátal, že mu to trest skráti o polovicu, hoci by aj vnútri zostal tým istým podvodníkom.

Ešte ho však neprepustili, prokurátor sa odvolal a Bašternák je navyše stíhaný v prípade ďalšieho podvodu, kde mu hrozí sedemročný trest. Preto ak by súdy naozaj odsúdeného posudzovali komplexne, ako by mali, a nie iba na základe jeho správania vo výkone trestu, zo skoršej cesty na slobodu by nakoniec nič nemuselo byť.

Ono je to však svojím spôsobom vedľajšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ladislav Bašternák

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie