Denník N

Keď spomenul Demitru, v sále zaznel potlesk. Mariána Hossu uviedli do siene slávy

Marián Hossa má v rodinnom archíve odloženú fotografiu, na ktorej ako trinásťročný chlapec stojí v budove Hokejovej siene slávy vedľa Stanleyho pohára spolu s mladším bratom Marcelom.

Slovenský hokejista sa teraz do siene slávy vrátil, ale už nie ako bežný návštevník, ale ako jej nový člen. Pamätnú plaketu mu pri slávnostnom uvedení odovzdal jeho bývalý spoluhráč z Detroitu a jeden z najslávnejších hokejových obrancov Nicklas Lidström.

Švédsky hokejista pricestoval do Toronta na Hossovo želanie. „Veľa to pre mňa znamená, Nick,“ odkázal mu Hossa na pódiu.

Pri uvedení do siene slávy prečítal približne pätnásť minút trvajúci prejav, v ktorom sa vrátil k svojej hokejovej kariére a poďakoval ľuďom, ktorí mu počas nej pomohli.

Hneď v jeho úvode rozosmial sálu, keď si urobil žart zo svojho otca Františka, niekdajšieho hokejového obrancu a neskôr trénera.

„Môj brat Marcel a ja budeme vždy vďační za to, ako si nás viedol a podporoval, otec,“ vravel Hossa. „Ale sme tiež vďační – vďakabohu – za ruky našej mamy. Milujeme ťa, ale je pravda, že si nikdy nedal viac než jeden-dva góly za sezónu,“ povedal.

Pri spomienkach na svoje začiatky Hossa hovoril, že keď vyrastal v Československu, o NHL veľa nevedel a jeho snom bolo dostať sa do reprezentácie.

„Všetko sa však zmenilo, keď som dostal VHS kazetu Wayna Gretzkého. Bol som unesený, keď som videl, ako poľahky korčuľuje okolo súperov. Inšpirovalo ma to, aby som sa ho snažil na ľade napodobňovať,“ spomínal.

Okrem Gretzkého Marián Hossa obdivoval aj Maria Lemieuxa, na ktorého finálové zápasy si s bratom Marcelom zvykli v noci privstať. V prejave však spomenul aj Jaromíra Jágra, ktorý spolu s Lemieuxom hrával za slávny tím Pittsburghu.

„Vďaka Jagsovi (prezývka – pozn. red.) som si uvedomil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Marián Hossa

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie