Denník N

Koordinuje zdravotníctvo v Žilinskom kraji: Kto má svedomie rozhodnúť, ktorého pacienta napojí na prístroj?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Babku otočili pred domom a povedali jej, aby sa nedala očkovať, lebo to je smrť, opisuje jeden zo svojich zážitkov s antivaxermi Silvia Pekarčíková, ktorá koordinuje zdravotníctvo v Žilinskom kraji.

Silvia Pekarčíková je koordinátorka zdravotníctva v Žilinskom kraji, rieši najmä stav nemocníc aj očkovanie. Ide o jeden z regiónov najviac zasiahnutých pandémiou. Nemocnice majú covidové lôžka zaplnené na 98 percent a postele s umelou pľúcnou ventiláciou na sto percent.

V rozhovore hovorí o tom, aká je situácia v nemocniciach,

  • prečo sa v niektorých obciach ľudia neočkujú,
  • čo znamená momentálny kolaps nemocníc v Žilinskom kraji,
  • ako spolupracujú iné nemocnice
  • a ako by riešila dnešnú situáciu.

Situácia v Žilinskom kraji je veľmi kritická. V akom stave sú nemocnice?

Posledné dni sú pre mňa ako pre človeka a aj zdravotníka veľmi náročné. Situácia sa veľmi rýchlo mení. Ako koordinátorka kraja vidím situáciu z nadhľadu. Vidím, čo sa deje v nemocniciach, v ambulanciách, ale aj to, ako sa správajú ľudia. Hľadáme spôsob a mieru, ako spoločnosť správne informovať, lebo aktuálna situácia sa dramaticky mení zo dňa na deň. Nemáme kam ukladať pacientov. Nastalo to minulý týždeň a bol to zlom. Situácia je vážna. Nečudujem sa, že normálny človek situáciu vníma ako chaotickú, pretože nie je zodpovedný za to, aby vedel, ako funguje systém zdravotnej starostlivosti, nemusí vedieť, čo je umelá pľúcna ventilácia. Ale určite je zodpovedný za svoje zdravie a mal by sa snažiť, aby nemusel využívať zdravotnú starostlivosť. Ľudia by si mali uvedomiť, že je otázne, či ich do nemocnice prijmú a či ich bude mať kto ošetriť, prípadne to, prečo personál nebude mať na neho viac času. Každý je citlivý na svoje zdravie, keď je chorý.

Dokážu nemocnice v kraji robiť aspoň časť bielej, teda necovidovej starostlivosti?

Nemocnice už naozaj trpia nedostatkom možností robiť bielu medicínu. Laické ponímanie bielej medicíny je, že si zlomíte nohu, dostanete infarkt, cievnu mozgovú príhodu a prídete do nemocnice, kde všetci stoja v rade a čakajú. Ale pri covide musíme rozdeliť nemocnice na červené a biele zóny a aj zdravotníci sa musia rozdeliť, aby neohrozili necovidových pacientov. Doktor nemôže preskočiť z jednej ordinácie do druhej, aby sa postaral o necovidového pacienta. Musí zmeniť ochranné pomôcky a prejsť dekontamináciou, a zrazu potrebujete dvoch lekárov tam, kde vám stačil jeden.

Čo znamená, že nemocnice sú pred kolapsom? Ak by sa stala v kraji veľká nehoda, čo by sa stalo?

Stalo by sa to, že by prišli do nemocnice a lekár by stál pred dilemou. Napríklad vyhorela

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie