Denník N

Mračná malých lží

Na Slovensku niet nikoho, kto by dokázal vymyslieť lož čo i len strednej veľkosti. Namiesto nej máme tisíce malých.

Keď v novembri 1989 padol komunistický režim, naozaj som si myslel, že ľudia budú chcieť využívať novú slobodu na to, aby hovorili pravdu, ktorú si predtým netrúfali povedať. Aj preto, keď začali nacionalisti na ulici hulákať „rež a rúbaj do krve”, som nepochyboval o tom, že sú presvedčení o svojej pravde, akokoľvek mi bola odporná. A preto ma tak zaskočilo, keď som videl, s akou rýchlosťou sa vo verejnom priestore opäť začala rozmáhať lož.

Bola iná než v minulosti. Komunistický režim stál na jednej monumentálnej lži, že komunizmus je dokonalý vedecký systém, v ktorom sú ľudia šťastní a rovní. Od tejto lži, ktorú musel každý občan neprestajne opakovať, sa odvíjali tisíce menších, napríklad že Američania chcú rozpútať atómovú vojnu alebo že ostnaté drôty na hraniciach slúžia ako zábrana proti cudzincom, ktorí k nám chcú prísť, nie proti domácim, ktorí chcú odísť.

Odpoveďou na túto lož bol „život v pravde”, ako to v skratke pomenoval Václav Havel. Taký život bol príjemne jednoduchý: stačilo odmietať monumentálnu lož a vedeli ste, že máte pravdu. Bol síce trochu nepohodlný, lebo režim taký postoj trestal, ale ak bolo vaším cieľom udržať si dôstojnosť a sebaúctu, bol život v pravde skvelým riešením.

Ako komáre

Lenže so zánikom monumentálnej lži prestala byť pravda jednoduchá, lebo ju bolo treba brániť proti rastúcemu počtu malých lží, ktoré začali žiť svojím životom aj bez tej veľkej. Napríklad že Václav Havel je slobodomurár, že Slováci doplácajú na Čechov, že syn prezidenta Michala Kováča sa uniesol do Rakúska sám. Začalo to byť únavné, lebo aj samotná pravda sa pod tlakom množstva malých lží drobila na malé, nepodstatné pravdy.

To som však ešte nevedel, čo ma čaká s nástupom sociálnych sietí a populizmu. Dnes je tých malých lží toľko, že je otázka, či neupraviť známe pravidlo, že tisíckrát opakovaná veľká lož sa napokon stane pravdou (táto poučka sa mylne pripisuje Goebbelsovi). Čo ak je to tak, že tisíc opakovaných malých lží sa síce nestane pravdou, ale úplne ju zničí?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Komentáre

Teraz najčítanejšie