Denník N

Bratislavské mestské lesy obmedzili ťažbu dreva, ale neprepustili jediného lesníka

Bratislavský lesopark. Foto – Soňa Mäkká
Bratislavský lesopark. Foto – Soňa Mäkká

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mestské lesy v Bratislave dlhodobo ťažia iba minimálne množstvo dreva a uprednostňujú rekreačnú funkciu lesov. Zástupca riaditeľa mestských lesov MAREK PÁVA hovorí, že aj keby ťažili maximálne množstvo, výnos z dreva by zďaleka nepokryl náklady na prevádzku lesoparku, financovať to musí hlavné mesto. Spoločenská objednávka Bratislavčanov je však podľa Mareka Pávu práve rekreácia.

V rozhovore sa dočítate:

  • čomu sa venujú lesníci, keď je ťažba v mestských lesoch nízka,
  • prečo vznikol spor s Lesoochranárskym združením VLK pri príprave novej rezervácie Vydrica,
  • aké sú skúsenosti so zonáciou mestských lesov,
  • prečo nie sú dobré nielen smrekové, ale ani bukové monokultúry.

Kde presne ležia bratislavské mestské lesy?

Naše mestské lesy sa nachádzajú v tesnej blízkosti centra Bratislavy. Plnohodnotný les je desať minút autobusom od centra. Pre tých, ktorí to tu poznajú, ide o územie ohraničené Železnou studničkou, Kamzíkom, Račou, a Kačínom, naša hranica sa končí kúsok pod Bielym krížom. Zvyšok lesov patrí štátu alebo urbárom.

Tieto lesy sa nachádzajú v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, v 2. stupni ochrany, kde sa môže bežne hospodáriť. Vy však dlhodobo deklarujete, že prioritná funkcia lesa má byť rekreačná. Čo to znamená z manažérskeho hľadiska?

Celé územie mestských lesov je definované ako lesy osobitného určenia, prímestské lesy so zameraním na rekreáciu. Naším hlavným cieľom je vytvárať vhodné podmienky na ľahkú rekreáciu a šport pre obyvateľov. To znamená prechádzky v prírode, behanie, turistika, cyklistika, prípadne bežkovanie, ak máme sneh. Všetky ostatné funkcie lesa vrátane hospodárskej sa musia podriadiť.

Aká je návštevnosť mestských lesov?

Akurát prebieha prieskum návštevnosti. Najvyššia je vždy v mesiacoch apríl až jún, po zime, keď ľudia asi cítia nejaký deficit, chcú ísť do prírody a športovať. V lete býva útlm kvôli dovolenkám, a veľká rekreačná sezóna je zase v septembri a októbri, ešte aj polovica novembra.

Sám som zvedavý na tie čísla, ale naše odhady sú, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Iné podcasty Denníka N

Ochrana prírody

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie