Denník N

„Prosím vás, držte sa scenára! Ajajaj, tam nie je.“ Vyšla nová kniha Lasicu a Satinského

Foto – Media RTVS
Foto – Media RTVS

Dialógy dvojice komikov a ich hostí v televíznej relácii „Ktosi je za dverami“ si teraz môžete prečítať s množstvom cenných bonusov.

Už tento týždeň v kníhkupectvách nájdete novinku, ktorá ukazuje, ako sa dá a ako sa má pracovať s tým najlepším, čo v minulosti vzniklo.

Kniha Lasica & Satinský Ktosi je za dverami pokračuje presne tam, kde sa končí ďalšia čerstvá novinka – komiks Radostná správa. Obdobie prvej slávy humoristickej dvojice je uzavretou kapitolou. Divadlo na Korze bolo v lete 1971 rozpustené, oficiálne pre „zlé hospodárske výsledky a umelecko-ideové nedostatky“, mladí komici boli prifarení do operety na Novej scéne.

Už to vyzeralo, že za komunistov si tak skoro neškrtnú, keď sa z ničoho nič objavili v televízii. V hlavnom vysielacom čase a rovno v silvestrovskom programe. Diváci zažili šok.

„Bol to návrat vo veľkom štýle. Neprišli ako hostia v nejakom inom predstavení, nevrátili sa skromne a prikrčene, aby, nedajbože, príliš nevytŕčali a neupozorňovali na seba neprajníkov. Práve naopak, prišli oblečení v buržoáznych smokingoch, a len čo spustili úvodný dialóg, bolo jasné, že Lasica a Satinský sú späť, síce starší o osem rokov, ale humor im zostal rovnaký, ani trochu sa neprispôsobil pomerom, ktoré v totalitnom Československu vládli,“ píše v doslove Dušan Taragel, editor a zostavovateľ knihy, v ktorej okrem pôvodných dialógov L+S nájdete aj pozadie ich prvého veľkého comebacku.

Od kabaretu k realite

Desať večerov pod názvom Ktosi je za dverami v rokoch 1978 až 1982 odvysielala televízia, niekoľko záznamov oficiálne vyšlo aj na LP platniach. Keď si spomeniete na nejakú z kultových hlášok L+S, s veľkou pravdepodobnosťou ste ju mohli prvýkrát počuť práve v tejto relácii.

Hlavnú časť 240-stranovej knihy tvoria všetky dialógy aj scénky prepísané presne tak, ako odzneli na obrazovke. „Prosím vás, držte sa scenára! Ajajaj, tam nie je,“ upozorňovala herečka Zdena Studenková Satinského. „Dajte pokoj s tými papiermi! Odložme ich a zaimprovizujme si,“ zareagoval komik.

Tento rozhovor aj rozhovory s ďalšími hosťami relácie od Miloša Kopeckého po Zuzanu Kronerovú pôsobili veľmi spontánne. Dialógy však boli predtým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie