Denník N

Aliancia sľubuje, že sa nezapojí do kampane v Maďarsku. Na Orbánov kongres však ešte pozvánku prijali

Viktor Orbán s politikmi zahraničných Maďarov. Prvý z prava Krisztián Forró, vedľa neho István Pásztor zo Srbska a Hunor Kelemen z Rumunska. Foto - FB Viktora Orbána
Viktor Orbán s politikmi zahraničných Maďarov. Prvý z prava Krisztián Forró, vedľa neho István Pásztor zo Srbska a Hunor Kelemen z Rumunska. Foto – FB Viktora Orbána

Partnerom spojenej maďarskej strany na Slovensku bude aktuálna maďarská vláda, zdôrazňovali lídri Aliancie. Viacerí členovia vedenia teraz prijali pozvanie na kongres Fideszu, ktorým Viktor Orbán odštartoval kampaň pred parlamentnými voľbami.

Už sedemnásty raz zvolili členovia Fideszu Viktora Orbána za svojho predsedu. Na veľkolepom kongrese maďarskej vládnej strany to v nedeľu naživo sledovali aj politici zo Slovenska.

Šéf Aliancie Krisztián Forró zverejnil na Facebooku spoločnú fotku s predsedom maďarského parlamentu, lídrom menšej vládnej strany kresťanských demokratov KDNP a menšinovými politikmi zo Srbska a z Rumunska. Na kongrese bol aj podpredseda Aliancie Szabolcs Mózes.

Konrád Rigó, ktorý je šéfom platformy Mosta-Híd v Aliancii, účasť svojich kolegov na kongrese verejne kritizoval pod Forróovou fotkou na Facebooku. „Nevedel som, že na úrovni predsedu sa budeme zúčastňovať kongresov všetkých strán v Maďarsku, ale môže byť,” napísal Rigó.

Bývalý politik Mosta-Híd pre Denník N potvrdil, že Forró neinformoval celé vedenie strany o tom, že sa chystá na kongres Fideszu. „Našu platformu o tom neinformoval. Už sme sa však o tom porozprávali. Nebolo to šťastné, lebo Alianciu podporujú nielen takí voliči, ktorí vnímajú Fidesz pozitívne,” vraví Rigó.

Je teda Aliancia partnerom aktuálnej maďarskej vlády alebo strany Viktora Orbána? Krisztián Forró hovorí, že Aliancia chce spolupracovať s maďarskou vládou a na víkendový kongres ho pozvala práve najsilnejšia strana aktuálnej vlády.

Podujatie Fideszu vyzeralo predovšetkým ako začiatok kampane pred parlamentnými voľbami, tie v Maďarsku budú v apríli 2022.

Orbán sa cíti byť v najlepšom veku

Orbán nemal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie