Denník N

Biela vrana: Za ulicu pomenovanú po Tisovi by sme sa mali hanbiť všetci, nielen vo Varíne

Miestna poslankyňa Lenka Ticháková je presvedčená o tom, že Tiso si ulicu v ich obci nezaslúži. Foto N - Daniel Vražda
Miestna poslankyňa Lenka Ticháková je presvedčená o tom, že Tiso si ulicu v ich obci nezaslúži. Foto N – Daniel Vražda

Boj za spravodlivosť možno trvá dlhšie, ale je to dobrý boj, hovorí Lenka Ticháková, ktorá zatiaľ neúspešne presadzuje premenovanie ulice nazvanej po vojnovom zločincovi.

Varín je jediná obec, ktorej ulicu nazvali krátko po vzniku Slovenskej republiky po prezidentovi vojnového Slovenského štátu Jozefovi Tisovi. Ľudia, ktorí tam žijú, si Ulicu Dr. Jozefa Tisa dodnes píšu na oficiálne dokumenty, hoci názov je aj gramaticky nesprávny. Tiso nikdy vo Varíne nebol a s jeho menom sa nespája ani žiadna iná udalosť. Pred vojnou žilo vo Varíne 25 židovských rodín, po vojne sa domov nevrátil nikto.

Obecná poslankyňa Lenka Ticháková bojuje niekoľko rokov za premenovanie ulice, ale zatiaľ neúspešne. Vedenie obce a varínski poslanci potrebujú na zmenu názvu Tisovej ulice výsledky policajného vyšetrovania a závery súdu. Potom vraj usporiadajú miestne referendum. Niektorí hovoria, že táto poslankyňa ide sama hlavou proti múru a odporučili jej, aby sa odsťahovala.

Lenka Ticháková žije na Tisovej ulici vo Varíne pri Žiline, má 42 rokov, manžela a dve deti. Farmaceutickú fakultu vyštudovala na Univerzite Komenského v Bratislave. Najprv pracovala ako lekárnička, od roku 2010 si otvorila vlastnú lekáreň vo Varíne. V komunálnych voľbách v roku 2018 sa ako nezávislá kandidátka uchádzala neúspešne o post starostky (NEKA) a stala sa poslankyňou obecného zastupiteľstva. V roku 2021 bojovala zatiaľ márne za premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisa vo Varíne a dostala ocenenie Biela vrana. Poslanecký mandát dokončí, ale znovu kandidovať už nebude.

Prečo už nebudete kandidovať za poslankyňu?

Keby som cítila väčšiu podporu od ľudí, tak by som sa možno rozhodla pokračovať, ale necítim ju. Krikľúňov je veľa, mlčiacich je ešte viac. Situácia je taká, že ak by chobotnica znovu riadila politiku, odídem zo Slovenska.

Ficov Smer?

Smer a Hlas, to je jedna eseročka a druhá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie