Denník N

Od krčahov a lyžíc k posteliam a stolom: Ako pod Tatrami vzniká nábytok na celý život

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dizajnový nábytok z dubového dreva na Slovensku prakticky nemá konkurenciu. „Nie je to tým, že by sme boli takí jedineční, skôr ide o to, že veľa ľudí sa do toho nepustí,“ hovorí riaditeľ Javoriny.

Revolúciu takmer nezvládli. Dnes patrí výrobné družstvo Javorina k najdlhšie fungujúcim nábytkárskym firmám na našom trhu.

Javorina vznikla ešte v roku 1947 a na prelome tisícročí sa začala orientovať na vlastnú kolekciu nábytku z dubového dreva, za ktorú získala viacero ocenení. Tento rok uspela na Národnej cene za dizajn 2021, kde ju ocenili za dlhodobý hospodársky prínos v oblasti dizajnu.

Aj nábytkárske odvetvie ovplyvnila pandémia, hoci na rozdiel od iných skôr pozitívne. „Ľudia boli doma a začali rekonštruovať alebo sa práve dokončili projekty, ktoré si potrebovali zariadiť,“ hovorí výkonný riaditeľ Javoriny Slavomír Alžbetkin.

Ročne vyrobia niekoľko tisíc kusov nábytku, vlani to bolo vyše 7 500 kusov, no je pre nich čoraz ťažšie zohnať dobrých remeselníkov. Ešte pred pár rokmi mali vo výrobe majstrov, ktorí tu kedysi boli učňami, dnes to už nie je bežné. Uvedomujú si, že nájsť ďalšiu generáciu remeselníkov bude čoraz náročnejšie.

Slavomír Alžbetkin. Foto N – Tomáš Benedikovič

Z tradičných postupov ťažia dodnes 

Keď Javorina po druhej svetovej vojne začínala, ešte nebola taká materiálová pestrosť ako dnes, práca s drevom preto bola absolútne prirodzená. Pôvodne vznikla ako družstvo ľudovej umeleckej tvorby a združovala malých živnostníkov a rezbárov z tatranského regiónu a okolia. Vyrábali rôzne úžitkové predmety, ako lyžice, misy, čútory a črpáky, ale aj dekoratívne doplnky, pri tvorbe ktorých sa rezbári inšpirovali lokálnou kultúrou. Objavovali sa na nich motívy zvierat či pastierov, ale často sa opierali aj o vtedajšiu ideológiu.

Zakladajúca schôdza sa konala v obci Jurgov na slovensko-poľskom pohraničí. Obec bola v 50. rokoch anektovaná Poľskom, no domovom výrobného družstva sa stalo asi tridsať kilometrov vzdialené mesto Spišská Belá.

V 60. a 70. rokoch boli veľmi populárne takzvané „slovenské izby“, ktoré v tom čase budovali v každom tatranskom hoteli. Väčšina ich zariadenia vznikla práve v Spišskej Belej. „Mali drevený obklad okolo všetkých stien, nachádzali sa v nich masívne drevené stoly s hrubými doskami a vyrezávanými nohami, napríklad v tvare jeleňa alebo medveďa, a masívne drevené stoličky, ktoré mali na operadlách rôzne výjavy z prírody alebo folklóru,“ opisuje Slavomír Alžbetkin.

Už vtedy sa podľa neho vytvorili pevné základy nábytkárstva, z ktorých Javorina ťaží dodnes, napriek tomu, že sortiment sa odvtedy postupne zmenil a rezbárske prvky nahradili čisté línie a dôraz na detail. „Naše znalosti sa určite tradujú už od tých čias. Drevo má fantastické vlastnosti,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Firmy

Reality

Bývanie a záhrada, Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie