Denník N

Už si pomaly zvykáme na to, že ovocie vyzerá pekne, ale nemá chuť, hovorí odborník na staré odrody jabloní

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bruna Jakubca si ľudia volajú, keď majú vo svojom ovocnom sade problém – potrebujú ostrihať strom, poradiť, prečo jabloň neplodí alebo ako si majú vysadiť sad. Jakubec je odborník na staré odrody ovocných stromov a v rozhovore radí, akú starú odrodu si môžete vysadiť do záhrady.

Podľa Jakubca sú modernejšie odrody jabĺk v obchodoch skôr uniformné, kým jablká zo starých odrôd majú ohromnú rôznorodosť chutí. Chuť ovocia v predaji ovplyvňuje aj „podtrhnutie“ – jablká sa oberú skôr, aby dlhšie vydržali. „Keď si Golden Delicious kúpime v obchode, väčšinou je zelené. Ale keď dozreje do konzumnej zrelosti na strome, je žlté s červeným líčkom. To je Golden, ktoré ozaj chutí,“ hovorí Jakubec.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo si v obchode môžete kúpiť jablko odtrhnuté pred rokom,
  • či je zdravšie jesť jablko zo stromu pri ceste alebo striekané chémiou,
  • prečo si bežný človek nemôže kúpiť strom odrody Evelina,
  • aké príbehy sa viažu na vznik odrôd Golden Delicious a Granny Smith
  • a či sa aj laik dokáže naučiť strihať stromy.

Aké najlepšie jablko ste v živote jedli?

Mám veľmi rád odrodu Gravštýnske. Je to jesenná odroda s mimoriadne šťavnatou, krehkou a rozplývavou dužinou a s výbornou chuťou. Odhryznete si a ústa vám zaplaví príjemná sladkokyslá šťava.

Kde ste ju jedli?

Naposledy v Poloninách, kde sme mapovali staré odrody jabĺk. Gravštýnov nie je veľa, ale sú po celom Slovensku, je to jedna z rozšírenejších odrôd.

Povedzme, že si v supermarkete kúpim jablko pôvodom z Poľska. Potom si vezmem jablko zo stromu popri ceste na Myjavu. Aký je medzi nimi rozdiel v chuti?

Chuť je veľmi individuálna. Ale pri jablkách v obchodoch sa častejšie stáva, že sú obraté skôr, hovorí sa tomu „podtrhnuté“, aby dlhšie vydržali v skladoch. Môže sa tak stať, že si v obchode kúpite ovocie, ktoré bolo odtrhnuté pred rokom. Ale vydržalo pekné, pretože sa skladovalo v dobrých chladiacich zariadeniach.

Ako sa „podtrhnutie“ odrazí na chuti?

Najlepším príkladom je odroda Golden Delicious. Keď si ho kúpime v obchode, väčšinou je jablko zelené. Ale keď Golden dozreje do konzumnej zrelosti na strome, je žlté s červeným líčkom. To je Golden, ktoré ozaj chutí. Má jemnú sladkú chuť, je šťavnaté. Je veľmi dobré, preto bolo dlho aj najpestovanejším jablkom. Ale má inú chuť, ako keď ho podtrhnete. Vtedy cukry ešte nie sú poriadne vyvinuté.

Aký je rozdiel medzi jablkom od cesty, okolo ktorého chodia autá, a jablkom v obchode, ktoré bolo striekané chémiou?

Benzín v autách už nie je olovnatý, ale jablku môžu škodiť aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Záhrada

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie