Denník N

Bude v Líbyi znova vládnuť Kaddáfí? Do volieb sa hlási diktátorov syn obvinený zo zločinov proti ľudskosti

Saíf al-Islam Kaddáfí. Foto - Twitter
Saíf al-Islam Kaddáfí. Foto – Twitter

Prelomové voľby môžu vyniesť k moci diktátorovho syna. Za prezidenta v Líbyi kandiduje aj Kaddáfí.

Na prvý pohľad na tom videu nie je nič zvláštne. Muž s bradou, turbanom na hlave a v tradičnom líbyjskom oblečení podpisuje papiere, aby zaregistroval svoju prezidentskú kandidatúru vo voľbách, ktoré by sa mali konať 24. decembra.

Video však vyvolalo veľký ohlas na sociálnych sieťach aj vo svetových médiách. 49-ročný muž je Saíf al-Islam Kaddáfí, syn bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého pred desiatimi rokmi popravili povstalci.

Diktátorov druhorodený syn bol roky väzňom skupiny rebelov. Medzitým ho na diaľku odsúdili na trest smrti a Medzinárodný trestný súd naňho vydal zatykač za zločiny proti ľudskosti.

No Kaddáfí je na slobode a už v lete v rozhovore pre New York Times naznačil, že má politické ambície. Teraz potvrdil, že chce byť prezidentom krajiny. Rád by ťažil zo sklamania a z frustrácie, ktoré v Líbyi prišli po prvotnom nadšení z pádu diktátora.

Spriatelil sa s väzniteľmi

Na jeseň roku 2011 už bolo jasné, že vláda Kaddáfíovcov sa skončila. Diktátor Muammar Kaddáfí sa skrýval, no koncom októbra ho zabili povstalci. O mesiac neskôr na juhovýchode Líbye skupina rebelov prepadla konvoj áut, ktorý smeroval k hranici s Nigerom. Našli v ňom diktátorovho druhorodeného syna.

Odviezli ho na opačnú stranu krajiny, kde Saíf al-Islam Kaddáfí žije dodnes. Najprv bol väzňom, ktorý žil vo veľmi zlých podmienkach a čakal na smrť. Denníku New York Times povedal, že bol v pivnici bez okien, sám a v tme. Nevedel, či je deň alebo noc.

Kaddáfí tvrdí, že všetko sa zmenilo, keď si jeho väznitelia uvedomili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie