Denník N

V Lotyšsku nezaočkovaní nemôžu ísť ani na omšu, Maďari obmedzenia v tejto vlne nemajú (porovnanie opatrení)

Protest proti očkovacím preukazom v Rumunsku. Foto - TASR/AP
Protest proti očkovacím preukazom v Rumunsku. Foto – TASR/AP

Slovenská vláda bude schvaľovať sprísnenie opatrení v rámci vlny variantu delta. Pozreli sme sa, ako na vysoký počet prípadov reagovali niektoré krajiny v Európe.

Európa je opäť celosvetovým epicentrom covidu. Na rozdiel od minulej sezóny teraz už mnohé krajiny nereagujú na rastúce počty prípadov lockdownom alebo tvrdými opatreniami. Do istej miery sa spoliehajú na očkovanie.

Opatrenia v tejto vlne covidu-19 sa líšia od krajiny ku krajine. Záleží to najmä od počtu ľudí v nemocniciach (a tie do veľkej miery závisia od zaočkovanosti, najmä seniorov), ale aj od stratégie jednotlivých vlád.

Napríklad do Británie prišla vlna variantu delta ako prvá, pretrváva tu od leta, krajina však stále ako jedna z mála ide takmer bez opatrení, ľudia tu nemusia mať ani rúška. Na druhej strane v Lotyšsku bol tvrdý lockdown a v Rakúsku nezaočkovaným obmedzili pohyb.

Pozreli sme sa, aké opatrenia zaviedli v európskych štátoch, kde je momentálne veľa prípadov. Ide o opatrenia, ktoré sú na papieri. Či a nakoľko sa dodržiavajú a kontrolujú, môže byť iná vec.

Najsilnejšie opatrenia

Lotyšsko: (v nemocniciach s covidom: 716 ľudí na milión obyvateľov, JIS: 212)

Lotyšsko bola prvá krajina v Európe, ktorá túto jeseň zaviedla tvrdý lockdown. Zavreté reštaurácie, kiná, mnohé obchody, školy pre starších žiakov či zákaz vychádzania večer platili pre všetkých.

Pomohlo to v tom, že počet prípadov výrazne klesol, vrchol má za sebou aj krivka hospitalizovaných, obete sa zatiaľ stále držia vysoko.

Tento pondelok lockdown v Lotyšsku skončil, no pre nezaočkovaných platí do veľkej miery naďalej. Nemôžu sedieť v reštaurácii ani ísť na kultúrne či športové podujatie. Tie sú otvorené iba pre zaočkovaných a tých, ktorí covid nedávno prekonali.

Nezaočkovaní majú aj obmedzené návštevy kostolov: dnu smú vojsť len na 15 minút a mimo omší.

To však nie je všetko. Nezaočkovaní majú mesiac na to, aby sa dali zaočkovať, inak budú mať problémy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie