Denník N

Kubánsky režim robí všetko pre to, aby jeho kritici nevyšli von, a je pritom čoraz brutálnejší

Yunior García Aguilera v svojom policajtmi obliehanom dome. Na okno pripevnil nápis: Môj dom je zablokovaný." Foto - TASR/AP
Yunior García Aguilera v svojom policajtmi obliehanom dome. Na okno pripevnil nápis: Môj dom je zablokovaný.“ Foto – TASR/AP

Historika Manuela Cuestu Morúa zatkli hneď, ako v deň pochodu vyšiel z domu. Ani ma nevypočúvali, len zavreli do cely a v noci o jednej bez slova prepustili, vraví.

Nezávislá kubánska novinárka Maria Matienzová si nedávno dala na Facebook fotku svojho bieleho trička. Je na ňom hviezda vytvorená modrými čiarami, ktoré pripomínajú otlačky prstov, a v jej strede je červený obrys ostrova, na ktorom leží Kuba.

Pod obrázkom bol nápis: Exprésate! ‚Prejav sa‘ alebo inými slovami ‚Vyjadri sa!‘.

To je totiž presne to, čo Kubánci robiť chcú, no nemôžu: slobodne vyjadriť svoj názor. Keď tak chceli urobiť naposledy v pokojnom pochode naplánovanom na 15. november, nedostali šancu ani vyjsť do ulíc.

Dom aktivistu Yuniora Garcíu Aguileru už od rána obliehali policajti, a keď chcel aspoň z okna ukázať bielu ružu, symbol demonštrácie, tak sa zrazu zo strechy spustila veľká kubánska vlajka a prekryla mu výhľad.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie