Denník N

Utopil sa na hranici, rodina sa s ním lúčila online. Reportáž z pohrebu na poľskej hranici

Ahmada pochovali moslimovia z východného Poľska. Na pohreb mu prišlo aj 50 novinárov. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Ahmada pochovali moslimovia z východného Poľska. Na pohreb mu prišlo aj 50 novinárov. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Ahmad al-Hasan sa narodil 25. augusta 2002 v sýrskom Homse. 19. októbra 2021 jeho telo našli o 3422 kilometrov ďalej. Chcel prekonať bielorusko-poľskú hranicu smerom do Európskej únie, ale nevedel plávať.

Jeden brat mal hlavu v dlaniach, druhý nepovedal po celý obrad ani slovo.

Je ich sedem bratov. Vlastne bolo ich sedem. Teraz zostalo nažive šesť z nich. Najmladší Ahmad sa v polovici októbra pri pokuse prekonať rieku Bug neďaleko poľskej dediny Woroblin na hranici Bieloruska s Poľskom utopil.

Zo Sýrie jeho rodina utiekla pred Asadovým režimom do Jordánska. Skončila v utečeneckom tábore. Otec zomrel, bratia dospeli a jeden po druhom sa pokúšali zbaviť stigmy utečencov. Nehodlali stráviť zvyšok života ako vyhnanci, nechceli sa už umývať v spoločných sprchách a deti posielať do vojenského stanu imitujúceho školu.

Najmladší Ahmad zostal s matkou. Začal v Jordánsku študovať. Tento rok v lete mu došla trpezlivosť.

Ahmeda to strhlo

S kamarátom sa vydali na cestu. Zháňali informácie, kadiaľ sa najlepšie dostanú tam, kde by mohli doštudovať, nájsť si prácu, pozvať mamu, žiť lepší život než ich rodičia.

Vtedy sa otvoril bieloruský chodník a objavila sa ponuka ľahko a rýchlo – a nelegálne – vstúpiť na pôdu EÚ. Ahmad mal 19 rokov a neváhal ani chvíľu. Chcel to skúsiť.

Kúpil si bieloruské

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie